Montarea tabloului electric

Montarea tabloului electric

Un tablou electric ( de asemenea , cunoscut sub numele de panou electric, panou de sigurante, tablou de distribuție ) este o componentă a sistemului de alimentare cu energie electrică , care distribuie energia electrica spre circuite secundare, oferind în același timp protecție cu ajutorul siguranțelor sau întrerupătoarelor de circuit.

CUM SI CINE IL MONTEAZA

Montajul unui tablou electric este efectuat doar de catre electricieni autorizati ANRE. Interventii neautorizate la panoul electric pot cauza defectiuni grave, scurtcircuite si va poate pune in pericol viata. Riscurile de electrocutare sunt majore.

Instalarea unui tablou electric trebuie sa tina cont si de carcateristicile sistemului electric din casa dumneavoastra. Un panou subdimensionat poate cauza probleme in cazul in care dimensionarea intrerupatoarelor automate nu este facuta corect, riscul de incendiu este ridicat.

TIPURI DE TALOURI ELECTRICE

Acestea pot fi cu intrerupatoare automate sau cu sigurante electrice fuzibile. La randul lor, sigurantele automate pot fi intrerupatoare automate monopolare,  bipolare, tripolare, intrerupatoare automate diferentiale sau cu declansator de tensiune minima. Intrerupatoarele automate sunt solutia optima pentru tabloyul electric. Acestea au o fiabilitate ridicata si ofera protectie eficienta in cazul scurtcircuitelor sau in momentul varfurilor de consum.

Tablourile electrice pot sa fie prevazute si cu siguratele fuzibile. Acestea au in interior cu o banda metalica ce are o rezistenta redusa si scopul acesteia este de a se arde in caz de scurtcircuit. Astfel, sigurantele fuzibile nu sunt refolosibile si se schimba dupa ce se ard. Exista, din pacate, practica sa reparam sigurantele inlocuind cu lita sau alte fire banda metalica arsa. In acest mod insa acestea nu mai reprezinta sigurante ci pericole pentru dumneavoastra deoarece firele noi au alta rezistenta (de obicei mai mare) si astfel isi pierd rolul de protectie. Sigurantele fuzibile se inlocuiesc si nu se repara cu lita sau alt gen de fire pentru evitarea riscului de electrocutare sau incendiu.

Instalarea unui tablou electric va oferi protectie maxima si siguranta. In cazul in care dimensionarea intrerupatoarelor automate nu este facuta corect, riscul de incendiu este ridicat. Apeleaza intotdeauna la un electrician autorizat ANRE pentru astfel de lucrari.

PROBLEME LA TABLOUL ELECTRIC

In momentul in care apar probleme la instalatia electrica aceasta trebuie deconectata de la alimentarea cu energia electrica utilizand intrerupatorul de la tabloul electric. Toate interventiile la instalatia electrica din casa dumneavoastra trebuie efectuate doar in momentul in care alimentarea cu energie electrica este oprita de la panoul de sigurante. Dupa remedierea problemei, siguranta este repornita iar operarea sistemului electric poate sa fie facuta din nou in conditii de siguranta.

CAT COSTA MONTAJUL UNUI TABLOU ELECTRIC

Costurile trebuie sa fie transparente si diferentiate in functie de complexitatea fiecarei lucrari, sunt comunicate inainte de incepere si detaliate pe parcurs. Un cost estimativ pentru montarea unui tablou de sigurante porneste de la 120-150 lei.