Circuit electric suplimentar pentru plite si cuptor electric

Circuit electric suplimentar pentru plite si cuptor electric

Modificarea sau montajul unui circuit electric suplimentar pentru plite si cuptor electric presupune cunostintele unui inginer electrician. O astfel de lucrare nu poate fi realizata de orice mester. Este o lucrare care implica riscuri majore.

Un circuit electric este o retea electrica in bucla inchisa, ce include componente electrice si electromecanice, realizandu-se o cale inchisa, cu dus si intors pentru curentul electric. Din punct de vedere electric o retea este o conexiune dintre doua sau mai multe componente si poate fi deschisa, nu neaparat cu circuit inchis.

O retea care contine si componente electronice active este denumita circuit electric sau retea electrica. Aceste retele pot fi de mai multe tipuri: liniare, digitale sau combinate si necesita un design si o analiza destul de complexe.

In prezent circuitele electrice si electronice au atins un grad de complexitate ridicat.

Montajul unor circuite suplimentare implica, uneori modificarea intregii retele electrice sau doar montajul unui circuit suplimentar la tabloul electric.

Montaj circuit suplimentar pentru plite si cuptor electric

Atunci cand te decizi sa-ti instalezi o plita si un cuptor electric in locul unuora care utilizeaza gazul si ai nevoie de un circuit suplimentar, cere ajutorul unui specialist. Un aragaz cu plita si cuptor ce se alimenteaza cu energie electrica sunt utile in orice tip de bucatarie. Plita cu inductie electromagnetica iti permite sa gatesti la standardele cele mai moderne, insa si un prêt mai mare comparativ cu cel electric. In plus, faci economie la consumul de energie electrica.

Daca locuiesti intr-un bloc vechi si doresti sa-ti instalezi o plita si cuptor electric este posibil ca instalatia veche sa nu faca fata noului consum electric si va fi nevoie de un circuit suplimentar. Depinde, desigur si de aragaz.

In acest caz, specialistii recomanda sa ai un circuit suplimentar direct din tablou. Insa, la o instalatie veche din aluminiu nu sunt recomandate improvizatiile. Sigurantele pot sari frecvent sau se pot incalzi, iar aparatura se va arde usor.

Primul semn ca instalatia este suprasolicitata va fi mirosul de plastic incins in zona dozelor din zid. De asemenea, pot sa apara probleme la jonctiuni si contacte realizate rudimentar si impropriu, cu fire torsadate impreuna si invelite in banda scoch, nu banda izolatoare, care se incing pana iau foc. Treptat, instalatia se poate topi complet.

Locuintele mai vechi nu au fost concepute pentru un consum mare de energie electrica. In cazul apartamentelor vechi, consumul maxim nu trebuie sa depaseasca 25A. Un circuit electric supraincarcat este un circuit care transporta mai mult curent electric decat a fost proiectat initial. De aceea, apar frecvent incendiile provocate din aceste cauze.

Atunci cand ai nevoie de reparatii sau montaje circuite suplimentare pentru plite si cuptor electric este recomandat sa apelezi la serviciile unui electrician autorizat ANRE.

Daca nu reprezinta o urgenta achizitionarea unei plite si a cuptor electric, ce necesita circuite suplimentare, poti amana achizitia lor pana la urmatoarea renovare, in care trebuie musai inclusa si refacerea completa a instalatiei electrice. Este necesara inlocuirea vechii inatalatii electrice de aluminiu cu una de cupru si a tabloului electric cu unul performant. In plus, e nevoie de instalarea unor circuite de putere pentru zona bucatariei.

Indiferent ca locuiesti intr-un apartament din bloc vechi sau o casa noua si ai nevoie de circuit suplimentar pentru plita si cuptor electric, un electrician cu experienta iti va spune exact ce este de facut.

La montajul unui circuit suplimentar pentru plita si cuptor, un electrician va tine cont de urmatoarele:

  • Cere furnizorului de energie electrica puterea maxima pentru bransament monofazat.
  • Plita poate functiona la 400W, bransament bifazic sau trifazic.
  • Se va utiliza plita in asa fel incat sa nu depaseasca 20A.
  • Se va utiliza un releu de curent, care va scoate din circuit alti consumatori mari din locuinta, oferind prioritate plitei si cuptorului.
  • Inainte de montajul plitei si al cuptorului, se poate monta preventiv un voltametru in tabloul de sigurante.

Apeleaza la servicii electrice autorizate, atat firme cat si persoane fizice, care iti pot oferi solutii de redimensionare a instalatiei electrice prin implementarea de circuite electrice suplimentare, sigure si garantate.