La ce inaltime se realizeaza montajul unei aplice
Lampile de perete sau aplicele aduc un plus de eleganta fiecarei incaperi. Pe langa faptul ca ofera o iluminare ambientala si de accent frumoasa, ele sunt utilizate si pentru iluminatul functional. Discret sau impunator, simplu sau orientabil, iluminatul auxiliar completeaza stilul unei incaperi adaugand in acelasi timp o nota decorativa.
Care este cea mai buna inaltime pentru montajul unei aplice?
Pozitionarea corecta pe perete a unei aplice este esentiala pentru a genera cantitatea de lumina dorita si pentru a evidentia o anumita zona. Inaltimea si distanta la care se monteaza un corp de iluminat de perete este determinata de doi factori esentiali: destinatia camerei si tipul sau de iluminat.
O aplica nu se monteaza la aceeasi inaltime intr-un living sau dormitor, la fel cum si orientarea acesteia va fi diferita in functie de directia pe care vrem sa o dam luminii, de stralucirea pe care dorim sa o generam sau de zona pe care vrem sa o iluminam.
Desi nu exista reguli fixe in ceea ce priveste inaltimea de montaj a unei aplice, in general se fixeaza la o inaltime cuprinsa intre 190 si 220 cm, stabilita pentru o inaltime medie a tavanului de 270 cm sau de 210 cm pentru usi.
Atunci cand intentionezi sa o utilizezi ca lumina de accent pentru a ilumina un obiect decorativ pozitionarea trebuie sa fie realizata la o inaltime mai mare sau mai mica decat elementul respectiv pentru a accentua liniile acestuia.
Pentru a avea siguranta unui montaj corect si eficient, alege sa contactezi personal specializat. Contacteaza un electrician autorizat pentru montaj aplice in conditii de maxima siguranta si fara a cauza alte daune corpului de iluminat sau proprietatii.
4 Parametrii de stabilire a inaltimii potrivite pentru o aplica
Pentru a obtine un efect vizual placut trebuie sa tii cont atunci cand stabilesti inaltimea montajului unei aplice de parametri precum: inaltimea tavanului si a usilor, tipul de camera si mobilierul.
- Tavanul
Pentru tavanele inalte de 270 cm, se pot monta aplicele la o inaltime cuprinsa intre 190 si 220 cm. Daca incaperea are pereti mai mici sau mai mari de 270 cm se va determina inaltimea calculand cu 10 sau 20 cm mai sus sau mai jos in functie de diferenta de inaltime comparativ cu inaltimea standard.
- Usa
In cazul in care pe peretele pe care intentionezi sa instalezi o aplica este o usa, montajul ar trebui realizat la inaltimea pragului superior al usii sau chiar dedesubt. In medie, usile au o inaltime de 210 cm, iar inaltimea potrivita pentru montaj ar trebui sa fie cuprinsa intre 190 si 210 cm. Daca inaltimea usii este diferita de cea standard, trebuie sa corelezi aceste masuri cu cele specifice structurii din incaperea ta.
- Mobilierul
Daca intentionezi sa folosesti o aplica ca lumina de accent pentru a ilumina elemente de mobilier specifice, acorda atentie mai mare dimensiunii acestuia decat inaltimii peretilor. Regleaza pozitia lampii in functie de inaltimea la care este evidentiat cat mai bine obiectul in cauza.
- Tipul camerei
In camerele unde tavanul are 250 cm inaltime, aplicele ar trebui pozitionate la aproximativ 180 cm de podea. In cladirile mai vechi, unde inaltimea tavanului atinge 280 cm, pot fi pozitionate chiar si la 200 cm de podea.
In ceea ce priveste baia, cea mai potrivita pozitie pentru instalarea aplicelor este intre 160 si 180 cm deasupra podelei. In prezenta unui perete mixt, pe care sunt fixate diferite suporturi, cum ar fi cel de prosoape de exemplu, inaltimea ideala de montaj este de 160 cm.
In dormitor, in schimb, daca vrei sa utilizezi aceste corpuri pentru iluminatul ambiental, aplicele trebuie montate la o inaltime medie / mica, cu difuzorul de lumina indreptat in sus, pentru a crea un efect de lumina placut ce va redefini dimensiunea camerei si se va reflecta pe pereti si tavan.
Un exemplu de utilizare practica sau functionala este inlocuirea unei lampi de noptiera cu o aplica de perete. In acest caz, montajul ar trebui realizat la o inaltime mai mica, pentru a ilumina in mod specific zona din jurul noptierei creand o lumina potrivita pentru lectura de seara dar si o atmosfera relaxanta.
Distanta dintre doua sau mai multe aplice
Pentru utilizarea a doua sau mai multe aplice in aceeasi camera, trebuie sa te asiguri ca toate lampile sunt pozitionate la aceeasi inaltime.
Exceptia de la aceasta regula vizuala este iluminarea unui perete de imbinare neliniar, cum ar fi o scara, de exemplu. In acest caz, ar trebui sa pozitionezii aplicele urmand o ordine crescanda.
Distanta dintre doua sau mai multe aplice trebuie sa ia in considerare in mod necesar cantitatea de lumina emanata de lampa. Distanta potrivita este aceea la care fasciculele de lumina nu se suprapun.
Cine realizeaza montajul corpurilor de iluminat
Pozitionarea aplicelor trebuie realizata astfel incat sa ofere calitatea si intensitatea corecta a luminii pentru fiecare incapere pe care doresti sa o luminezi. Montajul aplicelor trebuie realizat de personal calificat pentru a avea garantia unei lucrari sigure si eficiente. In plus, legaturile electrice implica risc ridicat de electrocutare, iar interventia persoanelor neautorizare pune in pericol atat locuinta cat si pe cei ce locuiesc in ea. Un electrician autorizat are experienta si calificarea necesara pentru efectuarea rapida si sigura a acestor interventii.