Cum alegi cablurile pentru instalatia electrica a locuintei

Cum alegi cablurile pentru instalatia electrica a locuintei

Pentru buna functionare a oricarui echipament electric sau a instalatiei electrice dintr-o locuinta, factorul primordial este intotdeauna alegerea cablurilor potrivite. O instalatie electrica prevazuta cu cabluri de calitate slaba va asigura performante scazute ale echipamentelor si o functionare deficitara a electricitatii din locuinta, iar o alegere gresita poate genera un dezastru.

Care este cablul potrivit pentru proiectul tau? Ce dimensiune sa aibe? Este importanta culoarea? 

Fie ca vrei sa extinzi un circuit pentru o priza suplimentara sau ai un alt proiect in lucru, daca nu ai cunostintele necesare, riscul la care te expui facand o alegere nepotrivita este extrem de ridicat. 

Nu numai ca exista diferite tipuri de cabluri – interioare, exterioare, subterane – dar au si caracteristici specifice, cum ar fi rezistenta la caldura sau la coroziune, diverse dimensiuni ale firelor, capacitati diferite de transportare a energiei, precum si materiale diverse. Desi cablurile din aluminiu a fost folosite intens in trecut, casele de astazi folosesc cabluri din cupru. Cuprul are o rezistivitate redusa si e bun conductor. Si aluminiul este folosit in componenta retelelor electrice – este mai ieftin, dar are doar doua treimi din conductivitatea cuprului si se poate deforma in timp.

Culoarea firelor nu tine doar de estetica ci este pentru a le identifica in functie de utilizarile lor. Firul verde este folosit pentru impamantare, intotdeauna! 

Contacteaza un electrician autorizat pentru orice interventie de natura electrica. Cunostintele si experienta unei persoane calificate sunt esentiale in acest domeniu. Schimbarea instalatiei electrice este o lucrare de durata, cu un grad de complexitate mai mare, care implica experienta unui electrician profesionist.

Inainte de a alege cablurile pentru instalatia electrica iata cateva aspecte de urmarit:

Siguranta

Cablurile electrice au o functie principala: transportarea energiei electrice de la o sursa de energie la un anumit produs in conditii de siguranta si eficienta. Siguranta este foarte importanta. Cablul ales trebuie sa protejeze echipamentul de deteriorari, sa fie rezistent la daune fizice sau la incendiu. O instalatie electrica bazat pe cabluri necorespunzatoare poate duce poate duce la ranirea fizica a utilizatorului, la electrocutare sau chiar incendiu. Prin urmare, este esential sa te asiguri ca firele alese sunt concepute pentru a preveni aparitia acestor pericole.

Sarcina electrica

Intotdeauna trebuie luat in considerare necesarul de tensiune al echipamentelor electrice. Cablurile sunt proiectate pentru diverse sarcini electrice. De exemplu, firele cu diametre mici sunt destinate tensiunii joase. Desi acestea ar putea fi mai placute din punct de vedere estetic, ele nu sunt concepute pentru a face fata sarcinilor mari in mod eficient. Nerespectarea sarcinii electrice poate duce la functionarea defectuoasa sau defectarea aparatelor electrice, putand cauza scurtcircuite.

Costul cablajului

Pretul este un alt element luat in considerare atunci cand sunt alese cablurile pentru o instalatie electrica. Ar trebui sa existe un echilibru intre cost si eficacitate. 

Unele dintre sistemele ieftine compromit adesea durabilitatea sau siguranta pentru a atinge un pret scazut. Totusi, un sistem potrivit nu ar trebui sa insemne plata unor preturi exorbitante, ci ar trebui sa fie rentabil si sigur in ​​acelasi timp.

Durabilitate si permanenta

Cablurile electrice trebuie construite pentru a rezista, ele nefiind schimbate in mod frecvent. Deci, ar trebui sa fie suficient de durabile pentru a rezista la schimbarile de temperatura, umezeala, fum si substante chimice. Nu ar trebui sa se supraincalzeasca la variatii de tensiune. Ce face ca un cablu sa fir durabil? Materialul din care este confectionat. Verificati materialul conductor, dar si materialele izolatoare folosite. 

Dimensiunile si izolatia cablurilor electrice sunt alese in functie de rolul pe care trebuie sa il indeplineasca si de intensitatea curentului electric la care vor fi supuse.

Aspectul cablurilor

Durabilitatea si siguranta sunt factori importanti care trebuie luati in considerare si care garanteaza eficienta generala a produsului, dar si aspectul cablurilor conteaza. Firele trebuie sa sa fie usor identificabile dar si eficiente si sa corespunda schemei de proiectare a sistemului electric. De exemplu, produsele minimaliste sau elegante s-ar putea sa nu se potriveasca eficient cu o anumita instalatie electrica.

Versatilitate si proiectare

Ideal ar fi sa poti proiecta o instalatie electrica care sa poata fi modificata sau actualizata cu usurinta in functie de necesitati. Cablurile sa fie versatile pentru a putea fi inlocuite fara a compromite eficacitatea sistemului.

Alegerea cablurilor pentru o instalatie electrica necesita o documentare prealabila. Cu toate acestea, daca vei tine cont de punctele mentionate mai sus vei putea gasi un sistem care sa raspunda in mod corespunzator nevoilor tale.

Un electrician autorizat te poate indruma catre echipamentele potrivite locuintei tale, compatibile cu dispozitivele electrice, care sa fie rezistente si eficiente.