Tot ce trebuie sa stim despre realizarea si executarea prizelor de pamant

Tot ce trebuie sa stim despre realizarea si executarea prizelor de pamant

Realizarea si executarea prizelor de pamant, sau a instalatiilor de legare la pamant, desi este ignorata de cele mai multe ori, reprezinta o etapa extrem de importanta pentru asigurarea unor masuri minime de electrosiguranta.

La realizarea unei case, instalatiile de legare la pamant cad undeva pe locul secund si chiar sunt ignorate complet! Proprietarii nu acorda deloc atentie asupra acestui detaliu care ar trebui sa existe inca din faza de proiect.

Realizarea si executarea prizelor de pamant – tipuri si metode de realizare, inca din faza incipienta a proiectarii casei

Realizarea si executarea prizelor de pamant inca din faza incipienta a imobilului poate fi de un real folos, scapandu-va de multa bataie de cap pentru viitor. De aceea, daca sunteti pe punctul de a construi o casa noua, solicitati-i arhitectului informatii si despre metodele de realizarea si executare a prizelor de pamant si cereti-i sa le prinda si pe acestea, explicit, in proiectul pe care vi-l face.

Oricum, e bine sa stiti ca prizele de pamant pot fi de doua tipuri:

  • Prize de pamant naturale – ele se realizeaza inca din faza de proiect, sunt prinse in fundatia imobilului fiind legate la armatura metalica a acesteia;
  • Prize de pamant artificiale – sunt simplii tarusi ingropati in sol.

Cele mai eficiente si cu o durata mai mare de functionare sunt cele naturale. 

Realizarea si executarea prizelor de pamant naturale – cele mai bune!

Asa cum deja am mentionat, la realizarea acestor prize se foloseste armatura fundatiei. Aceasta, insa, se poate utiliza doar daca sunt indeplinite cateva cerinte:

  • Trebuie creata prin sudura si prin intermediul etrierelor o legatura electrica intre barele verticale ale stalpilor;
  • Trebuie realizata legatura electrica prin sudare intre armatura metalica a fundatiei sau a planseului si stalpii verticali;
  • Elementele de beton armat folosite drept priza de pamant trebuie sa aiba un diametru de minim 1 cm patrat;
  • Este necesara o componenta metalica din platbanda zincata care sa fie sudata la barele verticale ale stalpilor, aceasta fiind locul de racord al conductoarelor principale si necesitand o suprafata de cel putin 1.2 cm patrati – asta inseamna o platbanda groasa de 3 mm si lata de 40 mm.

Ce ar trebui sa facem dupa realizarea si executarea prizelor de pamant

Este foarte important ca dupa realizarea si executarea prizelor de pamant sa se tina cont de cateva lucruri. Dupa turnarea betonului in fundatie va trebui asteptat cateva saptamani pentru a se reduce umiditatea si a putea face verificari si masuratori a rezistentei dispersiei acestor prize. E bine de stiut care sunt valorile standard dorite la aceste masuratori. Pentru instalatia electrica valoarea dorita este de 4 Ω . Daca realizarea si executarea prizelor de pamant este comuna cu realizarea instalatiei de protectie la trasnetul, valoarea trebuie sa fie de 1 Ω. 

Garantii la realizarea si executarea prizelor de pamant

Realizarea si executarea prizelor de pamant, daca a fost implementata inca din faza de proiect si este manopera unui specialist in domeniu, adica un electrician cu atestat ANRE, ar trebui sa fie garantata pe intreaga durata de functionare a casei! De aceea este recomandat sa faceti totul corect, inca de la inceput, si cu suportul unui om cu cunostinte si experienta in domeniu.

Nu ezitati sa apelati la o firma specializata in domeniu, pentru ca acestea va pot oferi garantii complete pentru lucrarea si materialele utilizate. Ba mai mult, in caz de stricaciuni, ele ar trebui sa va si despagubeasca.

Realizarea si executarea prizelor de pamant este o operatie relativ simpla daca se ia in calcul inca din faza de proiectare si se face corect! In plus, pe viitor, se va dovedi o investitie isteata, menita sa va usureze viata si sa creasca siguranta dumneavoastra si a familiei dumneavoastra.