Cand trebuie verificat si testat sistemul electric al locuintei

Cand trebuie verificat si testat sistemul electric al locuintei

Indiferent cat de bine ai grija de casa ta, sistemul electric este predispus in timp la uzura. Testarea si evaluarea regulata a prizelor, intrerupatoarelor, sau a altor componente ale sistemului electric pot preveni aparitia unor situatii periculoase.

Un electrician se va asigura ca toate circuitele electrice din locuinta functioneaza corect si pot suporta consumul electric dorit. Va inlocui sau repara cablurile, prizele si intrerupatoarele atunci cand acestea prezinta semne de uzura si functioneaza defectuos. Pentru inlocuire sau reparatii instalatii electrice este indicat sa apelezi la personal calificat si cu experienta daca iti doresti o lucrare sigura si eficienta.

Pentru o buna functionare a oricarei instalatii electrice, iata cateva lucruri care ar trebui efectuate cu regularitate:

Verificarea dispozitivelor electrice

Incepe cu verificarea tuturor aparatelor si cablurilor prelungitoare, in special a celor care nu sunt utilizate in mod regulat, pentru a observa orice semn de uzura. Daca un cablu este rupt sau prezinta semne de uzura, trebuie aruncat si inlocuit.

Verificarea prizelor si intrerupatoarelor

Este important sa testezi toate prizele si intrerupatoarele pentru a te asigura ca sunt in stare buna de functionare. Cu ajutorul unui tester de rezistenta se poate verifica fiecare intrerupator pentru simularea unei conditii de suprasarcina. Prizele si intrerupatoarele trebuie sa fie bine fixate in perete si toate sa functioneaze corect.

Verificarea corpurilor de iluminat

Evaluarea sistemului de iluminatul din locuinta poate fi un bun indicator pentru identificarea unei potentiale probleme in ceea ce priveste cablarea dintr-o casa. Daca luminile tind sa se estompeze sau sa palpaie din cand in cand fara niciun motiv, ar putea fi o problema de cablare ce trebuie rezolvata. In unele cazuri, o usoara scadere a luminozitatii apare atunci cand este pus in functiune un dispozitiv ce are nevoie o sarcina electrica mare sau cand este utilizat un aparat prevazut cu termostat, cum ar fi de exemplu un fier de calcat. Daca niciunul dintre aceste motive nu este cauza palpairii sau diminuarii intensitatii luminii, ar trebui sa iei in considerare existenta unei probleme de cablare.

Verificarea adaptoarelor pentru protectie la supratensiune si prelungitoarelor

O greseala des intalnita este folosirea in mod gresit a dispozitivele de protectie la supratensiune si a cablurilor prelungitoare. Prelungitoarele sunt destinate numai utilizarii temporare si trebuie utilizate intotdeauna dupa cum indica clasificarea. Nu faceti niciodata greseala utilizarii unui cablu prelungitor pentru a extinde raza de protectie impotriva supratensiunii. Solicitarea excesiva a surselor de curent e una dintre principalele cauze ale avariilor care apar la sistemul electric din orice locuinta.

Verificarea tabloului electric si a firelor de distributie

Periodic este indicat a se efectua verificarea legaturilor electrice dintre panoul principal al casei si cel din strada strada. Se vor inspecta si firele aeriene pentru a te asigura ca acestea sunt pozitionale la aprox 10 m deasupra solului si ca nu exista niciun obstacol pe traseu precum ramurile copacilor. 

Verificarea contorului electric

Ar trebui sa verifici contorul electric pentru a te asigura ca este functional, rezistent la apa si ca este fixat in siguranta. Daca observi probleme cu contorul electric, trebuie anuntat furnizorul de utilitati.

Verificarea detectoarelor de fum

Trebuie verificate detectoarele de fum din casa pentru a te asigura ca functioneaza. Este indicat sa inlocuiesti bateriile din detectoarele de fum de doua ori pe an.

Verificarea si intretinerea periodica a sistemului electric te poate ajuta sa eviti posibilele pericole si sa te asiguri ca locuinta ramane in stare buna de functionare.

Apeleaza la un electrician autorizat indiferent de natura interventiei electrice. Astfel, ai siguranta unor lucrari efectuate corect si in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.