Cum se realizeaza montajul plitei electrice

Cum se realizeaza montajul plitei electrice

Plita electrica a devenit o alegere din ce in ce mai populara, iar motivele acestei tendinte sunt clare. O mai mare performanta, o siguranta sporita in utilizare si usurinta cu care pot fi curatate sunt doar cateva dintre avantajele acestui produs.

Tocmai pentru ca este un element esential dintr-o bucatarie, trebuie sa te informezi cu privire la alegerea pe care trebuie sa o faci astfel incat sa beneficiezi la maxim de avantajele pe care le ofera.

Cum sa alegi cea mai buna plita electrica?

Exista foarte multe modele si tipuri care mai de care mai performante si cu diverse functii, insa informandu-te corect vei putea lua decizia potrivita. 

Calitatea materialelor, siguranta in exploatare, dimensiunile sau numarul de zone active sunt cateva dintre aspectele de care trebuie sa tii cont daca vrei sa alegi cea mai buna plita electrica. 

Exista doua tipuri de plite electrice: vitroceramice si cu inductie electromagnetica. Ambele sunt foarte usor de intretinut si au o eficienta energetica mai mare fata de cele cu gaz. Printre functiile unei plite electrice se numara incalzirea accelerata, sistemele anti-overflow si overheat, ce opresc alimentarea cu energie electrica imediat ce este atinsa o anumita temperatura sau daca senzorii sesizeaza varsarea continutului. In plus, aceste electrocasnice sunt foarte usor de curatat, datorita suprafetei plate.

Cum se realizeaza montajul plitei electrice?

Dispozitivele electrice instalate necorespunzator pot cauza diverse probleme. Pentru a evita incidente neplacute realizeaza montajul plitei electrice cu un electrician calificat. Astfel, vei beneficia de o lucrare sigura efectuata rapid si eficient. Mai mult, instalarea necorespunzatoare de catre o persoana neautorizata duce la pierderea garantiei.

Iata ce presupune instalarea unei plite electrice (vitroceramice sau cu inductie electromagnetica):

Pozitionarea plitei.  Aceste plite sunt de regula incorporabile intr-un corp de mobilier, iar primul pas este masurarea zonei de blat unde aceasta urmaza sa fie instalata. Se va trasa cu creionul sau markerul bucata de blat ce trebuie decupata sau se va utiliza sablonul din pachet la acele modele care au inclus un astfel de dispozitiv. De regula distanta minima recomandata dintre plita si corpurile de mobilier superioare este de 65 cm, dar pot diferi in functie de producator. Intotdeauna se vor urmari instructiunile oferite de producatori! 

Fixarea plitei. Corpul de bucatarie pe care se face instalarea trebuie sa fie bine fixat iar materialul din care este confectionat trebuie sa fie unul rezistent. Sistemele de fixare a plitei sunt gandite pentru un mobilier cu grosime de 2 cm, 3 cm sau 4 cm. Se fixeaza perfect plita in spatiul decupat si se va aplica silicon pe tot perimetrul blatului. Cu ajutorul celor 4 cleme speciale de prindere a plitei se fixeaza in blat si se vor prinde cu suruburi. Se verifica daca plita este corect fixata si functionala si apoi se strang suruburile de dedesubt. Plita trebuie asezata perfect orizontal. Este recomandat ca in timpul montajului plitei electrice vitroceramice si inductie electrica, sticla de deasupra plitei sa fie acoperita pentru a o proteja.

Conectarea la reteaua electrica. Inainte de conectare este indicat sa te asiguri ca panoul electric si sigurantele corespund consumului la care vor fi supuse. Si deasemenea, daca tensiunea si frecventa sunt conforme cu valorile specificate pe placuta de caracteristici a plitei, pe certificatul de garantie al acesteia, sau in specificatiile tehnice primite de la furnizor. Conectarea se face fie printr-un intrerupator omnipolar, fie printr-o priza adecvata intensitatii pe care o va suporta si care necesita o distanta de cel putin 3 cm intre contacte pentru a facilita debransarea in caz de pericol sau atunci cand plita se curata.

Daca iti doresti o plita moderna, eficienta si usor de intretinut atunci plita electrica incorporabila vitroceramica si cu inductie este solutia perfecta. Poti alege din mai multe variante, in functie de spatiul si bugetul de care dispui, dar si de designul bucatariei tale. 

Montajul plitei electrice si conectarea sa la o sursa de alimentare se poate efectua doar de un electrician autorizat pentru a nu risca aparitia oricarei probleme de natura electrica.