Utilizeaza electricitatea in siguranta! Ce trebuie sa eviti

Utilizeaza electricitatea in siguranta! Ce trebuie sa eviti

Cu totii stim cateva practici de baza pentru siguranta electrica. Cu toate acestea, multi proprietari se angajeaza sa efectueze singuri diverse interventii electrice care par sigure, dar care sunt de fapt extrem de riscante. Este posibil ca pericolele sa nu fie la fel de evidente ca atingerea unei prize cu mana umeda, dar aceasta nu inseamna ca ele nu exista.

Iata cateva dintre pericolele care pot fi evitate printr-o exploatare corespunzatoare a instalatiei electrice:

Utilizarea incorecta a prelungitoarelor si adaptoarelor

Rareori intalnesti o locuinta care nu are cel putin unul sau doua prelungitoare, sau adaptoare pentru priza. Atunci cand sunt utilizate corect, aceste dispozitive sunt utile si sigure. Cu toate acestea, sunt multi proprietari care le folosesc incorect.

Unele dintre aceste dispozitive sunt concepute pentru a fi utilizate pentru aparate mari, in timp ce altele sunt concepute pentru lucruri mai mici, cum ar fi incarcatoarele de telefoane mobile. Nu utilizati niciodata pe un astfel de dispozitiv o sarcina electrica mai mare decat a fost proiectat sa suporte. Acest lucru poate provoca un scurt circuit, poate declansa sigurante sau chiar un incendiu.

Un alt obicei periculos intalnit frecvent este conectarea intre ele a mai multor prelungitoare sau cabluri de alimentare. Aceste dispozitive ar trebui sa fie conectate doar la o priza de perete deoarece, conectarea multipa a acestora creeaza un pericol de incendiu.

Lasarea firelor neprotejate

O greseala frecvent intalnita in timpul constructiei sau remodelarii unei locuinte este amplasarea si izolarea cablurilor. In anumite conditii si situatii, este necesara o placa de protectie metalica pentru a preveni perforarea sau deteriorarea firelor si provocarea unui incendiu. 

Poti angaja un electrician care sa evalueze casa si proiectul inainte de a incepe, protejandu-va de eventualele pericole ale unei lucrari efectuate fara respectarea masurilor de siguranta.

Conectarea firelor de amperaj diferit 

Amperajul se refera la sarcina electrica pe care un anumit fir o poate transporta in siguranta. Atunci cand sunt efectuate interventii electrice relativ simple, cum ar fi instalarea unei prize noi, multi proprietari presupun in mod eronat ca un fir care pare suficient de puternic si rezistent poate suporta o anumita sarcina. Total gresit! Un fir de 15 amperi si unul de 20 de amperi pot avea un aspect identic dar acest lucru nu inseamna ca au aceeasi rezistenta. Conectarea celor doua fire in timpul montarii unei prize va suprasolicita firul mai mic, lasand un pericol de incendiu ascuns chiar in peretele casei. De aceea, verificarea amperajului fiecarui fir pe care il folosesti este esentiala.

Inlocuirea gresita a sigurantelor

O siguranta care sare adesea indica o problema undeva in sistemul electric al locuintei, iar orice problema electrica lasata neremediata poate fi periculoasa. Contactati un electrician pentru a verifica cablajul, a identifica si rezolva problema. Inlocuirea frecventa a sigurantelor nu este o solutie.

O situatie si mai periculoasa apare atunci cand un proprietar crede in mod eronat ca atasarea unui intrerupator mai mare sau a unei sigurante mai mari va rezolva problema. In realitate, o siguranta sau intrerupator mai mare decat amperajul firului poate provoca o supraincalzire existand riscul declansarii unui incendiu. Pentru siguranta ta si a imobilului, cheama un electrician autorizat reparatii tablou electric daca intampini probleme cu sigurantele care sar adesea.

Dimensiunea nepotrivita a becului

Schimbarea sau inlocuirea unui bec poate fi una dintre cele mai simple sarcini electrice, insa nu este lipsita de un potential pericol. Fiecare corp de iluminat are imprimat chiar pe baza in care se insurubeaza becul, o putere nominala maxima. Acesta este de obicei 60 de wati pentru lampile mai mici si 100 pentru lampile mai mari, dar acest lucru variaza si in functie de producator.

Ai observat, fara indoiala, ca un bec de 150 de wati se va insuruba cu usurinta intr-o priza a lampii de 60 de wati. Inseamna asta ca lampa poate suporta becul de 150 de wati? Nu! Inseamna doar ca multe becuri au o baza de dimensiuni universale. Urmeaza intotdeauna valorile de putere tiparite pe fiecare lampa. Daca intr-o lampa se foloseste un bec prea luminos, becul si lampa se pot incalzi puternic si pot reprezenta un pericol de incendiu.

Prea multe mufe, prea putine prize

Una dintre cele mai frecvente greseli in timpul sarbatorilor este conectarea mai multor dispozitive in aceeasi priza. De ce este mai frecvent acest lucru in timpul sarbatorilor? Din dorinta de a decora cat mai luminos si sclipitor locuinta, se intampla adesea sa nu fie respectate instructiunile producatorului si multi proprietari sa conecteze mai multe fire de lumini in aceeasi priza. Urmeaza indicatiile de pe sistemele de iluminat. Toate modelele mai noi specifica cate fire pot fi stranse impreuna. Acelasi principiu se aplica oricarei prize si oricarui aparat cu mufa dubla. Nu le alimentati de la aceeasi priza pentru a evita un potential pericol.

Cablurile care nu sunt intretinute corect

Uneori, cele mai simple lucruri ajung sa provoace cele mai mari pericole. Obiecte obisnuite, cum ar fi cablurile electrice, pot deveni rapid parte a peisajului locuintei. Cand ai acordat ultima oara atentie cablului electric al televizorului, de exemplu? Probabil cand l-ai conectat cu luni sau chiar cu ani in urma.

Cablurile electrice se pot deteriora in mai multe moduri. Cablurile care se rasucesc frecvent, cum ar fi cele de la uscatoarele de par sau alte instrumente de coafare, se pot desface si se pot uza, expunand firele din interior. Cablurile ascunse in spatele diverselor aparate ofera oportunitati perfecte de “rontait” pentru animalele de companie curioase, iar aparatele electrice foarte vechi pot avea cabluri care pur si simplu s-au descompus.

Indiferent de modul in care un cablu se deterioreaza, important este sa il deconectezi si sa il inlocuiesti cat mai curand posibil. Daca acesta alimenteaza aparate care nu pot fi deconectate, cum ar fi de exemplu frigiderul, izolati cablul cu banda izolatoare si apelati la un electrician cat mai curand posibil. Banda izolatoare este o solutie rapida, dar este doar temporara. 

Gasirea unui electrician de renume

Cea mai mare greseala pe care o fac proprietarii de case este incercarea de a efectua singuri lucrariile electrice. In timp ce sarcinile simple de cablare pot parea usoare, multe dintre ele sunt pline de pericole potentiale daca nu stii exact ce faci.

Cand ai dubii, apeleaza la un electrician autorizat. Riscurile unei lucrari electrice efectuate necorespunzator sunt extrem de mari.

Licentierea, certificarile, anii de experienta sunt cateva dintre criteriile importante care fac diferenta dintre un amator si un specialist in instalatii electrice. 

Aminteste-ti ca siguranta ar trebui sa fie prima ta preocupare in orice proiect de imbunatatire a locuintei si cu atat mai mult atunci cand vine vorba de electricitate. S-ar putea sa economisesti cativa bani incercand sa instalezi acea lumina sau soclu pe cont propriu, dar, daca faci o greseala, iti vei putea pierde casa in urma unui incendiu. Alege siguranta si lasa profesionistii sa faca ceea ce stiu ei sa faca cel mai bine.