Cateva motive pentru care becurile din casa ta se ard prea rapid
Becurile nu tin la nesfarsit si cred ca stii deja ca sunt un consumabil. De exemplu, becurile cu incandescenta au o durata de viata de aprox. 900 de ore. Pe baza unei utilizari de opt ore pe zi, un bec ar trebui sa tina aproximativ patru luni. Becurile fluorescente ar trebui sa tina mult mai mult. Daca ati inlocuit becurile recent si deja incep sa se arda cauza poate fi in si in alta parte.
Tensiune ridicata in casa
In cazul in care tensiunea de alimentare in casa este prea mare, becurile se vor arde mult mai repede. Puteti testa tensiunea la o priza electrica, utilizand un multimetru sau un tester de tensiune, dar asigurati-va ca stiti cum sa faceti acest lucru in siguranta. Daca un test releva o tensiune mai mare de 240V, cereti unui electrician sa analizeze problema sau contactati furnizorul de servicii electrice pentru recomandari.
Vibratie excesiva a dispozitivului
O alta cauza a arderii becurilor este vibratia excesiva. Cazul acesta poate aparea la ventilatoarele de tavan sau la corpurile de iluminat montate pe usi (de garaj, de exemplu). Pentru astfel de locatii se recomanda instalarea unui bec rezistent la vibratii.
Fasung defect
Mica fila metalica din partea de jos a fasungului becului este conexiunea „fierbinte” care furnizeaza curent electric catre bec (metalul filetat din jur este conexiunea neutra). Daca clapeta de soclu din partea de jos a soclului este impinsa in jos prea mult, nu poate intra in contact cu becul. Problema aici nu este ca becul s-a ars, ci ca nu mai face contact electric cu priza.
Pentru a remedia acest lucru, deconectati lampa sau opriti alimentarea corpului de iluminat, apoi folositi un bat din lemn pentru a indoi putin clema. Insurubati becul inapoi si vedeti daca functioneaza. Este posibil ca aceasta reparatie sa nu fie posibila la corpurile de iluminat mai vechi (vechimea afecteaza acel conector care se poate astfel rupe foarte usor). In acest caz, cea mai buna solutie este inlocuirea prizei becului sau a intregului corp de iluminat.
Tip de bec incorect
Desi au reputatia ca dureaza mai mult decat becurile cu incandescenta, becurile fluorescente compacte sunt destul de sensibile la comutari oprit / pornit. Daca corpul de iluminat este folosit intens va recomandam sa folositi becurile LED. Sunt mai eficiente, dureaza mai mult si nu contin mercur.
Conexiuni imperfecte
Cand un bec este slabit in priza, acesta poate palpai sau stinge. Pur si simplu strangeti becul in priza pentru a corecta problema. O alta problema poate fi o conexiune slaba a firelor ce conecteaza la reteaua electrica. Opriti alimentarea si verificati firele pentru a va asigura ca sunt fixate in siguranta la bornele cu surub. Priza becului in sine poate avea si contacte uzate sau corodate care cauzeaza probleme de conexiune. In acest caz, inlocuiti priza sau dispozitivul de fixare.
Conexiunile slabite in mod obisnuit, fie la priza, fie cu conexiunile de sarma, pot arde becul rapid si pot provoca palpaire. Aceste conexiuni libere cresc rezistenta electrica si caldura care trece prin filamentul becului, ceea ce ii poate scurta durata de viata.
Scurt circuit
Acesta este un alt caz in care un bec care se opreste din functiune. Un scurtcircuit poate face ca un corp de iluminat – precum si toate celelalte dispozitive din circuit – sa se opreasca brusc. Definitia oficiala a unui scurtcircuit este o conditie in care curentul electric curge in afara caii de cablare stabilite. Aceasta situatie face ca rezistenta sa scada, ceea ce mareste considerabil fluxul de curent prin circuit. Aceasta crestere brusca a debitului de curent determina declansarea intrerupatorului (sigurantei) si oprirea fluxului de curent. In acest caz este cel mai bine sa apelezi la un electrician autorizat.
Becuri nepotrivite pentru corpul de iluminat
Majoritatea corpurilor de iluminat au o eticheta care indica puterea maxima a becului ce trebuie utilizat in corp. Daca observati ca becurile se ard repede intr-o anumita lampa sau corp de iluminat, deschideti globul sau capacul corpului si verificati daca puterea becului corespunde cu cea a corpului de iluminat. Aceasta problema nu se intalneste la becurile LED care functioneaza la o putere relativ redusa, dar este o problema foarte frecventa la becurile traditionale cu incandescenta, unde este usor sa depasesti capacitatea corpului de iluminat folosind becuri prea puternice.
Tip gresit de comutator
Daca becurile dintr-un corp de iluminat controlat de un comutator variator se aprind rapid, exista sanse mari ca acest comutator sa nu fie compatibil cu becul. Comutatoarele mai vechi au fost proiectate pentru a fi utilizate numai cu becuri incandescente astfel ca, daca utilizati becuri LED, regulatorul standard poate deteriora circuitele becului si poate provoca arderea rapida a acestuia.
Din fericire, exista variatoare proiectate sa functioneze cu becuri CFL sau LED, iar inlocuirea vechiului variator rezolva, in general, problema.
Orice problema de natura electrica nu trebuie amanata. Identificarea si remedierea oricarei defectiuni reprezinta o prioritate si trebuie lasata pe seama personalului calificat. Contacteaza intotdeauna un electrician autorizat pentru o lucrare sigura, rapida si eficienta! Oricat de mult ai dori sa o rezolvi singur, riscurile pe care le implica interventia unei persoane neautorizate sunt ridicate si pot afecta siguranta familiei si a locuintei.