Sfaturi pentru instalatiile electrice

Sfaturi pentru instalatiile electrice

Atat pentru locuintele noi cat si pentru casele sau apartamentele vechi este foarte important sa respecti normele de siguranta. Reparatia sau realizarea de la zero a instalatiei electrice trebuie facuta doar de catre electricieni autorizati ANRE.

Iata cele mai importante aspecte ce trebuie avute in vedere:

Impamantarea instalatiei electrice – Protectie impamantare

Orice locuinta trebuie sa aiba un circuit de impamantare iar prizele trebuie sa aiba contactul de protectie impamantare. De multe ori prizele au contactul de protectie nelegat de circuitul de impamantare.

Limitarea numarului de prize sau lampi pe un singur circuit

Norma de siguranta specifica limitarea la 10 a numarului de prize (16A) sau lampi pe un singur circuit.

Alegerea tabloului de sigurante potrivit si corelarea tabloului electric cu consumatorii electrici

Tabloul electric ales trebuie sa fie potrivit gradului de consum electric. Se realizeaza circuite separate pentru prize, lumina si alte circuite speciale ( de ex: aer conditionat, masina de spalat). Conectarea unor consumatori ce necesita un curent prea mare pentru conductori poate duce la supraincalzirea si chiar topirea acestora cauzand scurtcircuite si defectiuni ale aparatelor electrocasnice. Astfel exista un pericol de incendiu foarte ridicat.

Protectia impotriva curentarii

Se recomanda utilizarea sigurantelor diferentiale, cu sensibilitate de 30mA, sigurante ce asigura protectia prin intrerupera circuitului de alimentare cu energie electrica in cazul aparitiei unui defect sau a atingerii accidentale a unei zone aflate sub tensiune.

Mentinerea sigurantei in zonele “periculoase”

In bai, bucatarii si terase, oriunde umezeala este prezenta este important sa se respecte normele de siguranta, norme ce sunt mai restrictive. Legaturile de impamantare, materialele din care este realizata instalatia electrica trebuie sa respecte conditii stricte specifice acestor medii.

Fii prevazator

Daca schimbi panoul de sigurante sau iti proiectezi o instalatie electrica noua fii prevazator. Nu se stie niciodata ce nevoi pot aparea in timp asa ca lasa o rezerva de spatiu in tabloul electric de minim 20%. Vei avea loc pentru extinderile viitoare ale instalatiei electrice.

Siguranta inainte de toate

Inainte de orice interventie vrei sa faci asupra instalatiei electrice asigura-te ca alimentarea cu energie electrica este oprita.

Ai nevoie de ajutor? Apeleaza la un electrician autorizat ANRE.