Schimbarea instalatiei electrice in apartament

Schimbarea instalatiei electrice in apartament

Cu toții cred că știm cum sunt casele de pe vremea lui „ceașcă”… cât de vechi pot fi și cum ne pot creea probleme. Dacă achiziționăm o casă sau un apartament din anii 70 cu speranța că îl vom reabilita, se recomandă ca pe lângă simpla zugrăvire și accentul pe aspect, să schimbăm și instalația electrică.

De preferat este ca această schimbare să fie făcută de un electrician autorizat, dar în cazul în care știi că te pricepi sau ai pe cineva, ar fi ok ca acesta să țină cont de câteva sfaturi.

Instalatia electrica pentru bucătărie: Avem nevoie de mai multe prize (7-10 în funcție de mai mulți factori) , pentru televizor, pentru ustensilele din bucătărie, hote, combine frigorifice, etc. De recomandat este ca prizele ce sunt în proximitatea aragazului și a chiuvetei să fie protejate de un capac de plastic.

Pentru baie nu sunt de drept recomandate prize. Totuși dacă doriți prize în baie, le puteți monta la fel cu capace de plastic pentru protecție. Pentru restul camerelor numărul de prize depinde de preferințele fiecăruia.

Cel mai bine ai putea achiziționa prize schuko. Acestea se montează la 30-40 cm de podea iar intrerupatoarele la 80-100 cm de podea. Dacă dorești să schimbi toată instalația electrică a apartamentului, trebuie să ai în vedere și costurile (produse+manoperă). Operațiunea de schimbare a instalației electrice este una foarte periculoasă și trebuie realizată doar de un tehnician autorizat. Prețul variază în funcție de mai multe lucruri precum suprafața, dacă se montează cabluri noi, nr de doze, etc. De pildă pentru înlocuirea instalației electrice într-un apartament de 2 camere prețul se poate ridica la 1500-2000 ron în funcție de firmă.

Înainte să te apuci de renovarea apartamentului și de schimbarea instalației electrice în apartament, trebuie să ai în vedere că aceasta trebuie să fie făcută de un electrician autorizat și în condiții de siguranță. Poți alege un electrician autorizat ANRE pentru această lucrare și scapi de stres și grija siguranței.