Cum schimb o priza

Cum schimb o priza

Vine timpul cand prizele vechi si urate trebuie schimbate cu unele noi. Cat de greu este sa schimbi o priza? Destul de usor am spune noi.

Ai nevoie de urmatoarele (daca nu le ai nu schimba priza): priza de schimb, o surubelnita tester si o surubelnita normala.

Primul pas este sa opresti curentul in casa de la tabloul de sigurante. Introduci apoi surubelnita tester pe rand in ambele orificii ale prizei punand un deget pe contactul metalic din capatul surubelnitei. Daca rezistenta din surubelnita se aprinde inseamna ca nu ai oprit curentul. Repeta procedeul pana rezistenta  din interiorul surubelnitei tester ramane stinsa.

Al doilea pas este sa scoti priza veche. Corpul prizei are in zonele laterale doua suruburi ce trebuie desfacute. Ia surubelnita si desurubeaza. Dupa desurubare apuca priza de partea ceramica si trage-o usor din perete. In partea din spate a prizei vei vedea doua orificii in care intra firele de curent electric. Acestea sunt prinse la randul lor cu doua suruburi (in general de dimensiuni mai mici). Suruburile se slabesc putin, atat cat sa se poata scoate firele de curent.

Daca izolatia firelor este inegrita sau tare (si casanta) aceasta trebuie taiata un pic (cu un cutit sau cutter). Introdu apoi firele metalice in spatele noii prize si apoi strange usor suruburile pana cand firele sunt fixate sigur.

Ultimul pas este fixarea prizei inapoi in perete. Suruburile laterale se strang ferm iar apoi se pune capacul.

Ai terminat!

Chiar daca pare simplu schimbarea prizei ar trebui facuta de un electrician profesionist. Alege un electrician autorizat ANRE, nu costa mult.