Proiectul de instalatie electrica

Proiectul de instalatie electrica

Schimbarea instalatiei electrice nu consta doar in inlocuirea firelor din vechile trasee sau a panoului de sigurante. In functie de noile necesitati se pot realiza noi trasee de cablu iar cele existente se pot refolosi partial sau dezactiva.

Inainte de realizarea noii instalatii electrice este absolut necesara intocmirea unui proiect.

Proiectul de instalatie electrica

Prima si cea mai importanta etapa este planificarea si proiectul noii instalatii electrice. Proiectul trebuie realizat in conformitate cu normele in vigoare.

Fara un proiect va este pusa in pericol siguranta si mai mult ca sigur costul de inlocuire va fi mai ridicat. Pe langa aceste riscuri este foarte posibil sa apara si problemele de cost. Iata cum:

Subdimensionarea instalatiei electrice: pe langa riscul ridicat de accident sau incendiu, subdimensionarea va duce inapoi in punctul de plecare: nevoia unei noi instalatii electrice care sa faca fata la noii consumatori. Fara o planificare de specialitate vei realiza o noua instalatie electrica ce va fi la fel de ineficienta si periculoasa precum cea care tocmai a fost inlocuita.

Supradimensionarea instalatiei electrice: in cazul acesta principala problema este investitia inutila in materiale.

In momentul realizarii proiectului de instalatie electrica trebuie precizati toti consumatorii existenti. Deasemenea trebuie luat in calcul si achizitiile ulterioare de aparate electrice. Instalatia electrica trebuie gandita astfel si pentru viitor.

Instalatie noua sau modernizarea / modificarea instalatiei vechi?

Daca alegi sa schimbi instalatia electrica nu ai nevoie de proiectul / schita instalatiei vechi. Cum noul proiect nu presupune conectarea la vechea instalatie acest lucru nu este necesar.

Daca insa se doreste doar modernizarea / modificarea instalatiei vechi este necesar si vechiul proiect. Trebuie verificat si daca proiectul vechi corespunde in punct de vedere tehnic cu noile norme. Chiar daca la momentul realizarii acestuia normele erau indeplinite, cerintele de siguranta au crescut iar vechile norme nu mai sunt de actualitate.

Apeleaza la profesionisti

Proiectul noii instalatii electrice trebuie intocmit de un electrician autorizat sau de un proiectant de specialitate. Apeleaza doar la electricieni autorizati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, ANRE. Este important de stiut ca efectuarea lucrarilor cu persoane neautorizate atrage de la sine responsabilitatea beneficiarului in caz de accident.