Electrician – o meserie complexa si de viitor

Electrician – o meserie complexa si de viitor

Electricianul este meseriasul special pregatit pentru a lucra la instalatiile electrice, conectate sau nu la o sursa de curent electric. Este o meserie care necesita autorizatii speciale, in functie de tipul instalatiei asupra careia se intervine.

Electricianul, mai mult ca oricare alt meserias, pentru a nu-si periclita viata, are datoria sa fie foarte atent la respectarea normelor de securitate si protectie in timpul lucrului.

Specializarea unui electrician pe tipuri de activitati

In functie de experienta dobandita, fiecare electrician devine expert pe un anumit domeniu de activitate. Astfel, avem electrician:

  • specializat pentru instalarea si punerea in functiune a masinilor si utilajelor electrice la parametrii optimi de functionare;
  • specializat pentru realizarea de retele electrice conform documentatiei tehnice primite;
  • specializat pentru realizarea de reparatii si intretineri ale echipamentelor electrice;
  • specializat pentru revizii tehnice si reparatii la instalatiile automatizate;
  • specializat pentru masuratori electrice inainte si dupa instalarea sau repararea echipamentelor electrice sau automatizate;
  • specializat pentru lucru in retelele de telecomunicatii – iar aici poate fi foarte util atestatul in lucru la inaltime.
  • Datorita cresterii complexitatii echipamentelor si utilajelor electrice si automatizate, in ultima vreme a aparut si specializarea in electronica.

Echipamentul de protectie – diferenta intre viata si moarte

Un electrician, inainte de orice, stie ca trebuie sa lucreze in conditii de maxima siguranta. In acest sens, el trebuie sa fie corespunzator dotat cu echipamentul de protectie necesar.

Acest echipament difera de la caz la caz, dar, in general, el cuprinde: manusi speciale izolante, cizme sau bocanci speciali izolanti, ochelari care sa protejeze atat de praf cat si de scanteile electrice. Acest echipament trebuie verificat periodic astfel incat el sa nu fie deteriorat si sa corespunda standardelor impuse.

Autorizari si specializari in functie de tipul de curent electric

Normele de lucru difera de la un tip de curent la altul, iar electricianul poate fi specializat, in plus, pe trei domenii de activitate. Astfel, exista electricieni care detin permise speciale de lucru pentru: Instalatii electrice de curenti slabi – acolo unde tensiunea nu depaseste 24 de volti; Instalatii electrice de curenti tari – acolo unde tensiunea de lucru depaseste 24 de volti, dar este sub 1.000 volti; Instalatii electrice de curenti de inalta tensiune – atunci cand tensiunea este peste 1.000 de volti!

Atestarea ANRE a unui electrician

Daca ai terminat un liceu tehnic cu specializarea de electrician si vrei sa practici meseria aceasta, urmatorul pas este sa te interesezi de posibilitatea de a obtine atestarea si autorizarea de la Autorirarea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Aceasta se obtine in urma unui examen special organizat in cadrul acestei institutii. E bine sa stii, insa, ce tip de autorizare doresti.

Iata care sunt acestea:

  • Electrician autorizat gradul I;
  • Electrician autorizat gradele II, III si IV de tip A sau de tip B;
  • Electrician autorizat gradele II, III si IV de tip A si de tip B;
  • Verificator de proiecte pentru instalatiile electrice;
  • Expert tehnic in domeniul instalatiilor electrice.

Atentie – oricare din aceste autorizari este valabila pe o anumita perioada de timp, astfel incat, periodic, va fi nevoie sa iti reinnoiesti autorizatia de electrician pe un anumit tip, prelungindu-i perioada de valabilitate.

Conform normelor in vigoare, obtinerea acestui atestat este absolut necesara daca doresti sa lucrezi ca electrician in sistemul electroenergetic national. Insa, chiar daca optezi pentru un job de electrician care va realiza mici lucrari de mentenanta la instalatia electrica de iluminat ale unei cladiri, sau operatii de pornire oprire ale unor utilaje electrice, este obligatoriu atestarea ANRE.