Poti reduce costul facturii de utilitati economisind energie electrica

Poti reduce costul facturii de utilitati economisind energie electrica

Electricitatea pare sa devina mai scumpa in fiecare zi. Fiind o necesitate, nu poate fi eliminata complet din viata cotidiana, dar exista modalitati prin care poti reduce consumul de energie electrica si implicit costul facturilor de utilitati.

Numarul mare si diversificat al consumatorilor casnici determina o crestere a consumului de energie electrica, de aceea este recomandat sa cauti metode de economisire si de utilizare rationala a acesteia.

Daca aparatul de aer conditionat nu are dimensiunea potrivita, daca locuinta nu este izolata adecvat sau folosesti in continuare surse de iluminat cu incandescenta, poti creste fara sa stii costurile cu energia electrica. Sigur, ar trebui sa fii atent la stingerea luminilor si a dispozitivelor electronice atunci cand nu le folosesti, dar acest lucru nu va aduce o schimbare semnificativa a facturilor la energie.

Pe langa reglarea propriului consum de energie, trebuie sa analizezi nevoile tale de energie dintr-o perspectiva mai larga. Cere sfatul unui electrician autorizat pentru a te asigura ca faci alegerile potrivite pentru locuinta ta in materie de dispozitive electrice si de iluminat.

Modalitati de economisire a energiei electrice

Utilizeaza becuri economice

Fie ca este vara sau iarna, becurile vor consuma energie electrica pe tot parcursul anului. Inlocuirea becurilor cu incandescenta cu cele economice va face o diferenta vizibila in facturile de energie. Desi au un cost mai mare decat becurile standard, au o durata de viata mai ridicata si un consum de energie mult mai mic. Pentru aceeasi intensitate luminoasa, acestea consuma de circa 5-6 ori mai putina energie electrica si au o durata de viata de 10 ori mai mare. Cu ajutorul becurilor LED se pot face economii la energia electrica de pana la 80%.

Ilumineaza inteligent locuinta

Iluminatul inteligent de astazi are diferite forme si marimi, de la becuri eficiente din punct de vedere energetic – cum ar fi diodele emitatoare de lumina (LED-uri), lampile fluorescente compacte (CFL) si incandescentele cu halogen – la sistemele de iluminare automate.

Luminile controlate automat aduc, de asemenea, economii la factura de energie electrica, putand fi programate sa se aprinda si sa se stinga in anumite momente ale zilei, putand fi reglate din punct de vedere al intensitatii luminoase, consumul fiind semnificativ redus.

Senzorii de miscare sunt o modalitate excelenta de a evita lasarea luminilor aprinse in incaperile goale, deoarece vor aprinde si vor stinge luminile pe baza miscarii, actiune care poate aduce o economie substantiala.

O iluminare corespunzatoare a locuintei necesita si montajul corpurilor de iluminat la inaltimea potrivita si in concordanta cu specificul fiecarei incaperi. Un electrician profesionist are experienta necesara si poate oferi sfaturi practice pentru un iluminat optim al locuintei.

Alege cu precautie aparatele electrocasnice

Atunci cand vrei sa achizitionezi un aparat electronic sau electrocasnic, fii atent la clasa de eficienta energetica si la durata de functionare. In functie de consumul de energie toate aparatele electrocasnice sunt clasificate in 7 clase de energie, de la A (mai recent A+ si A++) – cel mai eficient,  pana la G – cel mai putin eficient. 

Pentru a economisi energia electrica, achizitionati aparate electrocasnice din clasa A++, A+ si A. Acestea au un randament ridicat, performante tehnice inalte si consum mic de energie.

Instaleaza un termostat programabil

O solutie potrivita pentru pentru a reduce costurile la facturile de electricitate este si instalarea unui termostat programabil. Aceste dispozitive iti permit sa reglezi in mod automat un orar de functionare a centralei, precum si temperatura dorita. Acest lucru inseamna ca centrala poate fi setata sa se opreasca atunci cand esti plecat de acasa pentru a reduce costurile.

Nu lasa dispozitivele electrice in regim de „Pauza” sau „Stand-by” 

Chiar daca nu sunt utilizate, dar sunt conectate la sursa de curent, echipamentele electrice continua sa consume o cantitate semnificativa de energie electrica. Pentru a rezolva acest aspect, atunci cand nu sunt utilizate, deconectati aparatele din priza. Scoateti intotdeauna din priza incarcatoarele telefoanelor mobile sau ale acumulatorilor dupa finalizarea perioadei de incarcare.