Instalarea cablurilor electrice in case si apartamente

Instalarea cablurilor electrice in case si apartamente

Daca te hotarasti sa iti montezi singur un corp de iluminat sau sa schimbi prizele, trebuie sa respecti cateva reguli foarte importante de siguranta. Si chiar daca nu te incumeti la o astfel de lucrare tot este bine sa cunosti modul de lucru pentru a putea intelege ce face un electrician pe care il angajezi sa execute lucrari la instalatiile electrice in casa.

Instalarea cablurilor electrice in case si apartamente

Montajul sau inlocuirea instalatiei electrice dintr-un imobil trebuie sa respecte anumite reguli pentru o  buna functionalitate si durabilitate. Traseul cablajului apartamentului ar trebui sa fie pozitionat strict pe verticala si orizontala pe pereti, iar toate imbinarile trebuie facute numai in unghi drept. In cazul in care cablajul este decis sa fie instalat in partea de sus a camerei, atunci traseul trebuie sa se afle la o distanta de 20-30 cm de tavan. Acest lucru va reduce la minimum probabilitatea deteriorarii mecanice a cablului in cazul in care se efectueaza lucrari de reparatii sau se monteaza mobilier nou. In zona de jos a traseului, cablul este de obicei asezat la o distanta de 30 cm de podea si trebuie protejat de un canal de cablu.

Intrerupatoarele ar trebui sa fie amplasate la intrarea in camera din partea laterala a manerului usii. Inaltimea plasarii nu este standardizata, dar, de regula, este de la 80 la 150 cm de la podea. Plasarea intrerupatorului la o inaltime de 100 cm de podea ajuta copii sa aiba acces usor la acesta.

Soclurile sunt situate de regula la o inaltime de 30 cm de podea, dar daca este necesar pot fi pozitionate la orice inaltime, de exemplu, la nivelul blatului de bucatarie. Se recomanda instalarea a cel putin o priza la o suprafata de 6 m patrati. In bucatarie, numarul de prize depinde de numarul de aparate electrice de uz casnic. Distanta de la locul de amplasare a comutatoarelor si prizelor pana la usa sau fereastra trebuie sa fie de cel putin 10 cm.

Atentie la cablarea in baie!

Baia este un caz special, asa ca multe din cerintele de mai sus nu se aplica si aici. In baie toate firele ar trebui sa fie in partea superioara a camerei, iar cablurile catre consumatori (lumini, prize si intrerupatoare) trebuie sa treaca strict vertical de sus in jos. Nu exista fire in apropierea dusului sau a cazii.

In tavan, este permisa instalarea de spoturi incastrate, cu conditia ca sursele de lumina din ele sa fie acoperite cu sticla sau sa functioneze de la o tensiune sigura de 12 volti. In acest sens, LED-urile sunt ideale. Exista, de asemenea, cerinte pentru luminozitatea iluminatului pentru diferite tipuri de spatii. 

Apa si electricitate – o combinatie potential fatala!

Electricitatea si apa sunt incompatibile, iar combinatia lor este fatala! Prin urmare, in bai exista cerinte sporite pentru siguranta electrica. Nu instalati cutii de jonctiune in baie! Linia de cablare trebuie sa fie impamantata. Pentru cablarea electrica in baie se utilizeaza un cablu de cupru cu trei fire de 2,5 mm 2 pentru prize, 1,5 mm 2 pentru lumini, 4 mm 2 pentru electrocasnice.

Cum si unde se pot instala cabluri electrice in baie

Cablajul poate fi montat numai in zona de peste 225 cm inaltime. Corpurile de iluminat trebuie sa aiba clasa de protectie IP X7 si sa functioneze cu tensiune 12V. In zona de inaltime sub 225 cm se recomanda sa se instaleze doar uscatoare de par si incalzitoare de apa special concepute.

Deconectati sigurantele!

Se poate lucra in siguranta la reteaua electrica doar in cazul in care siguranta corespunzatoare este deconectata. Nu este suficient doar sa faceti testul ca se aprind sau nu becurile – prizele pot avea in continuare tensiune! Fixati siguranta cu banda electrica pentru a preveni pornirea accidentala inainte de a termina lucrul. 

Inainte de a incepe sa lucrati la instalatia electrica verificati cu instrumentul de masurare daca reteaua este activa. O surubelnita de testare nu este suficienta pentru ca majoritatea au o lumina de test foarte slaba care poate sa nu fie observata (mai ales in zone luminate puternic). Este mai bine sa utilizati un tester de tensiune sau un multimetru in acest scop.

Prea greu? Cheama un elctrician autorizat

Pentru a avea garantia unei lucrari corect efectuate cu respectarea normelor de siguranta in domeniu, alege sa lucrezi cu un electrician autorizat! Interventiile electrice nu trebuie realizate de personal neautorizat si fara experienta si nu tratate cu superficialitate. 

Un electrician certificat si acreditat ANRE ofera servicii profesionale, foloseste materiale de calitate si echipamente moderne, toate interventiile fiind garantate. Siguranta clientului este pe primul plan!