Ce este panoul electric?

Ce este panoul electric?

Panoul electric este locul unde se face legatura dintre firele externe care vin din strada si firele interne ale sistemului electric al casei dvs.

Panoul este punctul central de distributie care conecteaza firul principal care vine din exterior in casa – la firele de iesire care se despart si deservesc diferite parti ale casei. Aceste fire de iesire se numesc circuite de ramificatie. In general panoul electric este instalat in camera tehnica (in cazul caselor) sau la intrarea in apartament (deasupra usii).

De ce ar trebui sa intelegi ce este un panou electric?

Intelegerea elementelor de baza ale sistemului electric al casei tale te ajuta sa operezi in siguranta aparatura electrica din casa. Vei economisi chiar si bani, deoarece functionarea unui panou electric este cruciala in cazul efectuarii de reparatii fie ca este vorba de inlocuirea unei prize sau de realizarea unui circuit electric suplimentar.

Panourile electrice au mai multe nume: cutie de sigurante, panou de sigurante, tablou de sigurante sau tablou electric. Astazi, cele mai multe case au ceea ce se numeste panoul electric de serviciu sau, pur si simplu, panoul electric. Un panou intrerupator nu este exact acelasi lucru cu panoul electric de sigurante, deoarece are intrerupatoare mecanice cu comutator alternativ, nu sigurante (desi indeplineste aceeasi functie). Sigurantele mai vechi se insurubeaza sau se trag, spre deosebire de metoda plug-in de instalare si demontare a intreruptoarelor.

Componente ale panoului de service electric

  • Usa exterioara a panoului
  • Capac de protectie cu spatii pentru intrerupatoare
  • Garnituri si fire electrice
  • Intrerupatoare de circuit
  • Spatii pentru intrerupatoare suplimentare (optional)
  • Cabluri electrice care duc catre circuitele care deservesc zonele casei

Consideratii privind siguranta panoului de service electric

Atunci cand usa exterioara a panoului de service este inchisa, panoul de service poate fi atins in conditii normale. Atunci cand usa exterioara este deschisa si intrerupatoarele de circuit sunt expuse, panoul este inca in siguranta la atingere in conditii normale.

Este periculos sa lucrati pe un panou electric de sigutrante deschis, cu usa si capacul frontal de protectie scoase. Spre deosebire de socul de la un recipient, care poate sau nu sa fie fatal, un soc de la cablurile electrice de intrare va fi cu siguranta fatal sau va va rani grav. In panoul de service, doua fire negre groase intra in panou din partea de sus a cutiei. Acestea sunt capetele firelor de serviciu care vin in casa din exterior. Evitati sa atingeti aceste fire sau orice altceva care atinge aceste fire.

Cu capacul de protectie indepartat, oprirea intrerupatorului principal al panoului nu va va mentine neaparat in siguranta. Intrerupatorul principal intrerupe alimentarea tuturor circuitelor casei, dar nu opreste curentul care intra in panoul de pe liniile electrice exterioare.

Desi este adesea suficient de usor sa fii precaut in privinta zonelor din panoul de service pe care le ating mainile, fii deosebit de atent la instrumentele pe care le tii. Panoul de service detasat, surubelnitele, clestii, dispozitivele de curatat sarmele si multe altele sunt articole care pot atinge parti ale firelor aflate sub tensiune si pot transmite un soc electric.

Instalarea intreruptoarelor suplimentare

Poti adauga mai multe circuite si intreruptoare in interiorul cutiei panoului de sigurante electrice, atat timp cat exista spatii. In multe cazuri, panoul va avea spatii disponibile. Este posibil ca unele case mai vechi sa-si fi completat deja spatiile libere. In acest caz, un electrician poate instala un nou panou de sigurante mai mare.

Reparatii si refaceri ale panolui de sigurante electrice

Proprietarii de case au voie sa lucreze la panoul de service, dar multi aleg sa evite acest lucru din motive de siguranta. Majoritatea proprietarilor de case au experienta de a deschide usa exterioara a panoului de service electric pentru a inchide un intrerupator.

Chiar si asa este foarte important chiar si pentru mesterii de ocazie sa apeleze la un electrician autorizat atunci cand vine vorba de orice lucrare care implica indepartarea capacului frontal de protectie.