Montare protectii supratensiune

Montare protectii supratensiune

De ceva vreme firmele de asigurare, au conditionat direct acordarea despagubirilor pentru retelele electrice deteriorate de supratensiuni de existenta unor echipamente adecvate pentru protectia de supratensiuni. Acestea, in mare parte, se datoreaza conditiilor atmosferice si, mai exact, trasnetelor sau alte cauze.

Astfel, montarea unei protectie pentru supratensiune care sa asigure aceasta protectie si sa incadreze imobilul si intreaga instalatie electrica in standardele si STAS-urile impuse, a devenit o lucrare necesara si, in curand, aceste protectii impotriva supratensiunilor nu vor mai lipsi din niciun proiect de imobil, devenind o cerinta de baza, fundamentala, pentru toate instalatiile electrice interioare sau exterioare!

Cauze si motive pentru montare protectie supratensiune.

Montarea protectelor pentru supratensiune este direct justificata de conditiile atmosferice care nu se pot controla si care genereaza frecvent conditii de supratensiuni care duc la arderea echipamentelor electrice, a retelelor electrice si chiar la incendii devastatoare!

Cauzele sunt, deci, naturale, incontrolabile si cat se poate de aleatorii. Putem izola, insa, cateva situatii clare care pot genera supratensiuni in reteaua electrica si care pot motiva si justifica perfect montarea unui protectie de supratensiune. Primul pe aceasta lista este trasnetul care poate lovi direct sau indirect, adica in sistemele externe de protectie la trasnet, hale de productie, cabluri, stalpi, etc.

Traznetul se descarca prin rezistenta sistemului de protectie si induce o tensiune mare in bucle, adica in circuite. De asemenea, loviturile la distanta in liniile de medie tensiune pot crea si ele supratensiuni bruste in reteaua electrica. Descarcarile intre nori si chiar canalele de descarcare pot genera inductii care afecteaza deseori reteaua electrica. In anumite conditii meteo se pot crea supratensiuni atmosferice chiar in interiorul cladirilor – motiv suficient de bun pentru a monta o protectie  de supratensiune performant care sa ofere siguranta persoanelor din interior! Deloc de neglijat este faptul ca supratensiunile atmosferice se pot prelua intr-o fractiune de secunda de la cladirile invecinate!

Ce tensiuni pot induce traznetele? Pentru a intelege si mai bine necesitatea montarii unui protectie de  supratensiune, este bine sa stim ca:

  • O lovitura de trasnet la 10 km distanta genereaza un camp electromagnetic de 110 V / m, care creeaza intr-un cablu de lungime de 1 m o tensiune de 20 V;
  • O lovitura de trasnet la 1 km distanta genereaza un camp electromagnetic de 1100 V / m, care creeaza intr-un cablu de lungime de 1 m o tensiune de 200 V;
  • O lovitura de trasnet la 0.1 km distanta genereaza un camp electromagnetic de 11000 V / m, care creeaza intr-un cablu de lungime de 1 m o tensiune de 2000 V!

Montare protectie supratensiune – standardizare

In ceea ce priveste montarea protectilor pentru supratensiune exista o vasta documentatie si o standardizare cat se poate de clara a parametrilor si schemelor necesare, totul corelat cu masuratori preliminarii minutioase si performante. Nimic nu este la voia intamplarii, iar proiectul trebuie sa fie corect corelat cu dimensiunile imobilului, instalatia electrica a acestuia, utilitatea si destinatia lui, etc. Mai mult, exista o intreaga echipa de specialisti care vor participa la montarea unui protectie de  supratensiune. Pe langa proprietar, care trebuie sa stie clar care va fi destinatia imobilului, vor mai fi prezenti: expertul in montare protectie supratensiune si protectie la trasnet cu atestat EMC, arhitectul imobilului, instalatorul retelelor informatice, proiectantul instalatiilor relevante si, desigur, constructorii. Pasii obtinerii autorizatiei pentru montarea proiectelor de supratensiune Primul pas este realizarea documentatiei necesare si obtinerea aprobarii LEMP a proiectului de protectie. Coordonarea realizarii protectiei electromagnetice la traznet pentru cladirile noi, sau pentru modernizari si reparatii capitale ale constructiilor existente va necesita inspectii repetate. Tinta obtinerii acestei aprobari LEMP este verificarea minutioasa a documentatiei, iar vizitele repetate au ca scop confirmarea faptului ca sistemul corespunde necesitatilor de protectie. Responsabil pentru acesti pasi este expertul in protectie la traznet sau institutia de dirigentie.