Case inteligente

Case inteligente

Casele inteligente nu mai sunt de cativa ani un concept futurist sau de domeniul SF-ului! Ele chiar exista si au dus confortul la cote greu de imaginat, reducand totodata consumurile! O casa inteligenta este o casa dotata cu sisteme automatizate pentru controlul luminii, a sunetului, a temperaturii si umiditatii, a securitatii si protectiei, a activarii sau oprirea echipamentelor cu care este dotata, etc.

Totul putand fi controlat atat din interior printr-o telecomanda, cat si din exterior sau chiar de la distanta printr-un panou de control care se poate accesa prin satelit de pe telefon, tableta sau laptop. Altfel spus, o casa inteligenta este o casa pe care o putem programa in orice moment sa isi modifice parametrii ambientali, totul perfect adaptat si concordant cu necesitatile de moment!

Ce sisteme pot fi automatizate la casele inteligente?

Nu exista limite in acest sens si, singura care ne poate opri, este imaginatia! Orice se poate realiza, numai sa stim exact ce dorim. Astfel, putem sa automatizam controlul luminilor si a intensitatii acesteia, in orice parte a casei si in orice moment!

Si aici poate fi vorba atat despre lumina naturala – pe care o putem controla prin automatizarea sistemului de jaluzele, draperii, geamuri inteligente, paravane, etc – cat si despre lumina artificiala – prin automatizarea corpurilor de iluminat, atat a celor de interior cat si a celor de exterior!

Astfel, printr-o simpla apasare de buton, putem comanda de la distanta ca, inainte de a ajunge acasa, peluza sa fie luminata! O casa inteligenta este una care are complet automatizat sistemul audio – video! Si acest lucru se poate face atat din interior cat si din exterior, de la distanta!

Putem controla din orice colt al casei volumul muzicii pe care o ascultam si chiar diferentiat pentru fiecare zona din casa – in surdina in dormitor, mai tare pe terasa, ambiental in living room, putem schimba si selecta melodia dorita avand control total asupra playlist-ului, putem selecta filmul, sau canalul de televiziune pe care vrem sa il urmarim! Si, mai mult, toate acestea se pot combina armonios cu utilizarea sistemului de iluminat!

O casa inteligenta ne permite cu o simpla apasare de buton sa alegem temperatura dorita, ba chiar putem automatiza complet sistemul de reglare a temperaturii ambientale creand preseturi de genul – “prezent” – sunt acasa si vreau o temperatura bine definita, “absent” – sunt la serviciu si temperatura poate scadea pana la limita de garda si de siguranta a instalatiilor, iar aceste preseturi sa se selecteze automat dupa un interval de timp bine determinat.

Mai mult, sa pot controla temperatura de la distanta, prin satelit! Nu ar fi minunat ca dupa o absenta mai indelungata, perioada in care temperatura a fost mentinuta la gradul minim admis, sa pot regla temperatura dorita cu cateva ore inainte sa ajung acasa? O casa inteligenta are un sistem de securitate care se poate controla de la distanta. Un sistem de supraveghere complet poate include alarma pentru efractie, alarma pentru incendiu, supraveghere video si control acces.

Nu numai ca el este direct conectat cu dispeceratul de securitate care, la orice alarma se va deplasa pentru a asigura protectie, dar imi si permite sa controlez de la distanta accesul in anumite zone ale casei. Astfel, daca apar musafiri neasteptati iar eu nu sunt acasa, sa le pot dezactiva alarma de la usa principala si de la camera de oaspeti! Pentru casele care au gradina, un sistem de irigatii automatizat ne va usura mult viata! Acesta se poate programa sa se declanseze automat la anumite ore sau doar in anumite conditii de mediu! Astfel ne pastram gradina frumoasa, dar si reducem consumul de apa care va fi folosita inteligent si doar atunci cand este necesar.