Modificari si extinderi ale instalatiilor electrice existente

Modificari si extinderi ale instalatiilor electrice existente

Instalatia electrica a oricarei locuinte sau cladiri reprezinta cea mai importanta utilitate a oricarei constructii. In cazul in care materialele sunt de slaba calitate sau nu au o certificare prealabila, ori sunt depasite de timp sunt necesare modificari sau extinderi ale instalatiilor electrice existente.

De asemenea, daca sistemul de instalatii electrice nu este facut cu simt de raspundere sau sunt incalcate normativele calitatii produselor sau echipamentelor ce intra in componenta instalatiilor electrice si a calitatii serviciilor din partea executantului se va ajunge la multiple defectiuni: la o instalatie electrica functionala partial sau la o capacitate mica, o functionare cu intermitente si intreruperi sau poate pune in pericol toti utilizatorii, bunurile din cladirea respectiva sau cele aflate in vecinatatea acesteia. In aceasta situatie se impune verificarea intregii instalatii si executarea de modificari sau extinderi la instalatiile electrice existente.

Un personal autorizat, cu experienta in domeniu, va executa modificarile sau extinderile necesare ale instalatiilor electrice existente, de la proiectare pana la executia completa a intregii lucrari. Va respecta planurile de instalatii electrice pentru orice tip de cladiri si va repartiza corect toti consumatorii, astfel incat sa evite posibilele defectiuni ce pot aparea.

Inlocuirea totala sau modificari partiale ale instalatiei electrice existente presupune, de cele mai multe ori o lucrare complexa, ce trebuie facuta de un specialist, timp si o investitie pe termen lung. Materialele, existente astazi pe piata asigura o durata medie de viata a unei instalatii electrice pentru o casa sau un apartament de peste 50 de ani, fara sa fie nevoie de interventii majore, insa e necesara o intretinere corespunzatoare.

Daca solicitati sau e nevoie de modificari si extinderi ale instalatiei electrice existente, la cladirea in care locuiti, trebuie sa tineti cont ca:

  • Renovarea oricarei locuinte vechi trebuie facuta abia dupa ce ati solicitat o revizie a instalatiei electrice
  • Dezafectarea instalatiei vechi se face prin debransarea de la tabloul electric al locuintei. In momentul inceperii lucrarii de modificare sau extindere a instalatiei electrice existente intr-o locuinta, nu se mai foloseste nicio parte din cablajul electric vechi, el se va extrage cu totul din zid, daca acest lucru este posibil si se va inlocui cu unul nou, garantat pentru aproximativ 50 de ani.
  • In cazul modificarilor si extinderilor instalatiilor electrice existente se vor folosi cu totul alte materiale si implicit numarul circuitelor electrice va fi mai mare, fiind nevoie de cabluri noi. In cazul locuintelor din beton, cablurile noi nu pot fi introduse prin spatiile ori tuburile de la instalatia veche. Se vor crea altele noi.
  • Executarea santurilor sau a canalelor, cand se fac modificari sau extinderi la instalatia electrica existenta, in structura tare de beton pentru a face loc traseelor de cabluri care urmeaza sa fie instalate, este o etapa dificila care presupune un volum de munca destul de mare. Taierea in sine a betonului cu discuri abrazive, pe toata lungimea noului traseu electric si inlaturarea masei taiate cu percutoare este in sine o munca destul de dificila.
  • Daca instalatia este depasita de timp, este obligatorie recalibrarea instalatiei electrice, conform cu necesitatile actuale, tinandu-se cont si de posibilele cresteri de consum, in functie de nevoile beneficiarului. – Mai ales, daca instalatia electrica a fost realizata inainte de 1990, este necesara inlocuirea si modificarea instalatiei electrice existente, deoarece nevoile actuale de consum depasesc cu mult puterea instalata atunci. Astfel, instalatia functioneaza peste capacitatea sa proiectata si sunt posibile numeroase defectiuni si eventuale incendii.
  • Instalatiile pe cupru sunt cele mai recomandate in prezent. Daca sunteti proprietarul unei locuinte mai vechi de 20-25 de ani, ale caror instalatii au conductor din aluminiu este recomandata inlocuirea, modificarea si extinderea instalatiei electrice existente. Recalibrarea instalatiei mai vechi de 25 de ani, adaptate pe consumatorii si cerintele de atunci, este obligatorie.