Mentenanta instalatiei electrice – ce presupune si de ce este importanta

Mentenanta instalatiei electrice – ce presupune si de ce este importanta

Fie ca este vorba despre o locuinta rezidentiala sau o cladire de birouri, este esential sa se efectueze in mod regulat verificarea instalatiei electrice. In timp, unele elemente ale instalatiei isi pot pierde eficacitatea datorita coroziunii, socurilor mecanice sau intemperiilor si vor afecta functionarea acesteia in conditii de maxima siguranta. Caracteristicile mecanice si electrice trebuie sa fie mentinute conform normelor in vigoare pe toata durata de viata a instalatiei. 

Este important sa ne asiguram ca sistemul electric este fiabil si sigur, iar singura modalitate de a face acest lucru este sa efectuam intretinerea electrica regulata. 

Ce inseamna mentenanta electrica?

Mentenanta electrica este revizuirea si verificarea periodica a sistemelor electrice pentru a vedea daca au nevoie de reparatii sau inlocuiri. Aceasta acopera toate aspectele legate de testarea, monitorizarea, depanarea, repararea si inlocuirea echipamentelor electrice. Trebuie efectuata doar de catre un electrician autorizat si are rolul de a proteja sistemele existente si de a asigura buna functionare a tuturor echipamentelor electrice. Realizata corect si de catre persoana potrivita, mentenanta electrica ajuta la evitarea accidentelor nedorite ce au drept cauza electricitatea. 

Intretinerea electrica se efectueaza in principal pentru a ne asigura ca echipamentele functioneaza fara defecte si a gestiona astfel riscurile pe care le implica electricitatea. 

Echipamentele si sistemele electrice pot include cabluri electrice, aparate de birou, de iluminat, masini, computere, intrerupatoare, tablouri, sisteme de securitate, senzori de securitate, camere, sisteme de incalzire si racire si multe altele. Un electrician se va asigura ca toate cele mentionate mai sus functioneaza corect si, de asemenea, va lua masuri preventive pentru a evita defectiunile electrice. 

Identificarea timpurie a dispozitivelor si a echipamentelor defecte, a prizelor si intrerupatoarelor deteriorate, a conexiunilor electrice si a cablurilor necorespunzatoare, inlatura posibile pericole majore. Socul electric este unul dintre principalele pericole atunci cand vine vorba de utilizarea sau manipularea echipamentelor electrice, astfel incat intretinerea se efectueaza pentru a efectua verificari de siguranta si pentru a elimina pericolele precum:

  • contactul cu piesele aflate sub tensiune 
  • defectiuni electrice care ar putea duce la incendiu
  • explozii sau incendii in care electricitatea ar putea fi sursa de producere

De ce este importanta efectuarea mentenantei electrice?

Mentenanta electrica este o masura preventiva utilizata pentru a elimina orice riscuri asociate echipamentelor electrice. Intretinerea electrica ofera asigurarea ca toate sistemele si componentele electrice functioneaza corespunzator si ca orice echipament defect sau deteriorat este inlocuit sau reparat. 

Defectiunile electrice pot fi periculoase si, in unele cazuri, pot fi fatale. Daca sistemul electric nu este verificat si intretinut corespunzator, ar putea exista diverse riscuri electrice, cum ar fi incendii, socuri electrice si alte astfel de situatii care pot pune viata in pericol.

Este foarte important sa apelezi la un electrician autorizat care sa se ocupe de toate problemele legate echipamentele si cablurile electrice. Acesta este instruit si calificat si are experienta in manipularea unei instalatii electrice. 

Iata cateva motive pentru care intretinerea electrica este atat de importanta:

  • Siguranta

Cea mai mica problema electrica poate genera adevarate tragedii. Siguranta familiei, a angajatilor sau a clientilor trebuie sa reprezinte o prioritate, iar prin intermediul unui serviciu de mentenanta electrica regulata, un electrician autorizat se va asigura ca sistemul electric functioneaza conform reglementarilor in vigoare si nu prezinta niciun risc in exploatare.

  • Echipamente electrice fiabile

Intretinerea electrica regulata asigura functionarea corecta a fiecarei parti a sistemului electric. Un electrician autorizat va verifica cu simt de raspundere prizele, aparatele si echipamentele electrice pentru a mentine un sistem electric corect functional si sigur. Mentenanta extinde, de asemenea, durata de viata a multor dispozitive electrice.

  • Previne probleme electrice majore

Serviciul de mentenanta electrica ajuta la identificarea din timp a eventualelor probleme si remedierea acestora inainte de a se transforma in probleme majore. Un electrician profesionist va putea diagnostica si repara deficientele pentru o functionare sigura a intregii instalatii.

  • Economie timp si bani

Intretinerea obisnuita creste probabilitatea de a detecta problemele in faza initiala. Un electrician poate rezolva problema inainte ca aceasta sa se amplifice si sa necesite reparatii complexe si costuri pe masura.

O intretinere electrica adecvata poate ajuta la reducerea pierderii de timp si de bani cheltuiti pentru reparatii. Minimizeaza intreruperile, risipa de energie si, in acelasi timp, asigura faptul ca toate aparatele functioneaza eficient.