Ce este un electrician si ce presupune aceasta meserie
Un electrician este acea persoana responsabila cu proiectarea, instalarea, intretinerea si repararea sistemelor si aparatelor electrice electrice rezidentiale, comerciale, industriale sau a celor utilizate in spatii publice.
Este un profesionist pregatit sa lucreze cu instalatii electrice inca din faza initiala, cea a montarii, dar se ocupa si de operatiunile de intretinere si de mentenanta aferente unei utilizari normale.
Competenta unui electrician se castiga prin pregatire profesionala in domeniul constructiei, instalarii, intretinerii, modificarii si repararii instalatiilor din interiorul si din exteriorul cladirilor.
Pentru a lucra in acest domeniu, este nevoie de cunoasterea si respectarea unui numar mare de norme tehnice, iar aprobarea este oferita doar de autoritatile abilitate.
Ce inseamna electrician autorizat si ce studii sunt necesare?
Lucrul cu electricitatea este complex si poate fi periculos daca nu este efectuat de o persoana calificata si pregatita corespunzator. Un electrician inainte de a fi autorizat trebuie sa detina o buna pregatire in domeniu si sa acumuleze experienta de lucru ca si ucenic alaturi de un contractor autorizat.
Pentru a putea desfasura legal munca de electrician, autorizarea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) este absolut necesara.
In acest sens, este necesara o pregatire aprofundata fie prin urmarea unui liceu tehnic cu specializarea de electricieni, fie prin efectuarea unor cursuri de calificare, iar in urma promovarii unui examen special in cadrul institutiei se obtine una dintre urmatoarele autorizari:
- Electrician autorizat gradul I;
- Electrician autorizat gradele II, III, IV de tip A sau de tip B;
- Verificator de proiecte pentru instalatiile electrice;
- Expert tehnic in domeniul instalatiilor electrice.
Autorizatia se reinoieste periodic, iar un electrician atestat de catre ANRE va fi continuu actualizat cu legislatia din domeniu si normele tehnice aferente. Pentru a deveni electrician autorizat este nevoie de multa pregatire.
Complexitatea domeniului si pericolele pe care le implica lucrul cu electricitatea necesita cunostinte aprofundate si o instruire continua.
Un electrician autorizat asigura interventii sigure si de calitate respectand standardele de siguranta in domeniu. In plus, acesta detine asigurare de raspundere civila care ofera proprietarului garantia ca orice eroare de lucru si eventualele daune sunt acoperite.
Ce responsabilitati are un electrician
In general, toti electricienii au aproape aceleasi roluri si responsabilitati. Cu toate acestea, fiecare are o descriere mai detaliata a postului in functie de aria sa de expertiza si pot cuprinde:
- planificarea, executarea/modificarea si intretinerea instalatiilor electrice, inclusiv dimensionarea si pozitionarea optima a prizelor electrice, intrerupatoarelor sau corpurilor de iluminat
- citirea planurilor tehnice, a diagramelor de circuit si a altor documente specifice
- instalarea si intretinerea sistemelor de cabluri, control si iluminare
- instalarea si verificarea prizelor si intrerupatoarelor, a tablourilor electrice si a altor echipamente electrice de control si distributie
- verificarea instalatiei electrice, vizual, auditiv sau cu ajutorul aparatelor de masura, prin proceduri adecvate si identificarea problemelor electrice utilizand dispozitivele de testare
- identificarea echipamentelor si componentelor defecte, iin vederea remedierii;
- repararea, inlocuirea si modernizarea instalatiei electrice, a echipamentelor electrice sau corpurilor de iluminat folosind instrumente specifice si respectand reglementarile legale in vigoare
- executarea inspectiilor periodice si reviziilor tehnice ale instalatiilor electrice, etc.
Ce abilitati sunt necesare pentru a fi un bun electrician
Fiind o meserie ce implica un grad de risc ridicat, o atitudine cu adevarat responsabila fata propria persoana si fata de ceilalti oameni este esentiala. Atentia la detalii, buna cunoastere a domeniului, respectarea normelor de protectie si a standardelor legale fac diferenta dintre un profesionist si o persoana necalificata.
In cea mai mare parte, munca desfasurata de un electrician are loc in medii sociale. O abordare onesta si calma, o comunicare eficienta si o gestionare corecta a timpului sunt cateva dintre abilitatile necesare pentru a fi un electrician valoros. Pentru a excela in aceasta meserie, un electrician trebuie sa isi completeze abilitatile tehnice cu o serie de aptitudini precum:
- orientare spre detalii – lipsa examinarii detaliilor intr-un proiect de cablare ar putea duce la o functionare defectuoasa si, in cel mai rau caz, ar putea crea o situatie periculoasa.
- o buna dexteritate – munca electrica este o munca de precizie. Un electrician lucreaza cu unelte mici si piese care trebuie manipulate cu grija si precizie pentru a-si indeplini cu bine sarcinile.
- flexibilitate – prin natura activitatii, un electrician este nevoit sa lucreze in diverse locatii si in conditii diferite. Va trebui sa fie intotdeauna pregatit pentru interventii de urgenta pentru a face fata problemelor de ultim moment.
- comunicare eficienta – furnizarea unui serviciu excelent pentru clienti, presupune gestionarea corecta a interactiunilor cu acestia, transmiterea aparitiei oricaror obstacole neasteptate si remedierea acestora.
- gestionarea corecta a timpului – este important pentru un electrician sa isi gestioneze bine timpul de lucru pentru a finaliza proiectele in termen. El trebuie sa aibe abilitatea de a estima corespunzator timpul de lucru si costurile si a respecta in acest sens un program strict de lucru.
- rezolvarea problemelor – diagnosticarea problemelor si gasirea celei mai bune solutii necesita o gandire logica si cunoasterea aprofundata a domeniului. Un electrician este instruit in acest sens si intotdeauna va pune siguranta pe primul loc.
- orientarea catre clienti – abilitatea de a lucra cu clientii este importanta pentru a reusi in aceasta meserie. Este necesar ca electricianul sa fie politicos, rabdator, sincer, demn de incredere, ingrijit si ordonat.
Mediul de lucru al unui electrician
Un electrician lucreaza intr-o varietate de locuri, atat in interior cat si in exterior, de la proprietati rezidentiale, spatii comerciale, intreprinderi si pana la santiere de constructii sau spatii exterioare. Lucrarea necesita adesea efort fizic intens si trebuie sa urmeze proceduri stricte de siguranta pentru a evita ranirea sau accidentarea.
Alte atributii specifice ale unui electrician
Un electrician este solicitat pentru diverse interventii asupra instalatiei electrice, pentru reparatii si servicii in intreaga locuinta. Este foarte important ca acesta sa fie profesionist si calificat in domeniul sau de lucru.
Consecintele care vin odata cu o lucrare electrica de slaba calitate pot fi devastatoare.
Atributii specifice privind controlul, diagnosticarea si repararea instalatiilor electrice:
- identificarea si utilizarea corespunzatoare a aparaturii pentru determinarea curentului, tensiunii si rezistentei electrice
- interpretarea schemelor si simbolurilor electrice
- determinarea circuitelor paralele si in serie
- verificarea instalatiilor electrice cu ajutorul aparatelor de masura specifice
- identificarea si remedierea/inlocuirea echipamentelor si componentelor defecte
- refacerea izolatiei circuitului electric
- realizarea legaturilor de iimpamantare conform normelor tehnice
Atributii specifice privind executarea/modificarea instalatiilor electrice:
- interpretarea schemei electrice si alegerea echipamentelor si dispozitivelor specifice
- stabilirea traseului instalatiei
- montarea tuburilor de protectie, a conductorilor si echipamentelor si realizarea conexiunilor si a izolatiilor corespunzatoare
- repararea sau iinlocuirea echipamentelor defecte, conductori, izolatii etc.
- verificarea functionarii instalatiei utilizand aparate, tehnici si proceduri specifice
Atributii specifice intretinerea instalatiilor electrice:
- efectuarea inspectiilor periodice si reviziilor tehnice ale instalatiilor tehnice;
- efectuarea reparatiilor necesare asupra instalatiei
Angajarea unui electrician calificat este esentiala pentru asigurarea intretinerii corespunzatoare a tuturor unitatilor electrice. Acesta este bine informat si priceput in manipularea tuturor tipurilor de echipamente electrice si respecta cu strictete codurile electrice, manualele, diagramele si alte prevederi legale.