Atentie la cablurile electrice defecte!

Atentie la cablurile electrice defecte!

Cablurile electrice defecte sunt cauza a numeroase incendii. Din acest motiv, verificarea in mod regulat a instalatiei electrice a devenit o necesitate. Sa apelezi la un electrician autorizat pentru verificarea instalatiei electrice este o masura de siguranta ce o poti lua pentru tine si familia ta, dar si o masura de protectie pentru o locuinta sigura.

Exista cateva semne vizibile ale unei instalatii electrice defecte: lumini care palpaie, sigurante care sar frecvent, prize si comutatoare arse, corpuri de iluminat fierbinti, miros de ars, etc. 

Desi nu ar trebui sa te bazezi niciodata pe propria ta expertiza, iata cateva aspecte de urmarit si care indica daca trebuie sa apelezi la un electrician pentru o verificare amanuntita:

  • tabloul electric si intrerupatoarele prezinta semne de neregularitate – tensiunea citita nu este conforma, firele electrice din cutie sunt deteriorate, cutia prezinta urme de topire, sunt indicii ca interventia unui profesionist este absolut necesara.
  • prize electrice fierbinti – poate avea drept cauza suprasolicitarea prin conectarea la aceasta a mai multor aparate, dar pote fi vorba si de o cablare defecta, caz in care este necesara interventia unui specialist.
  • lumini care palpaie – poate sa fie o problema minora ce se rezolva simplu, cum ar fi de exemplu cazul in care becul nu face o conexiune buna cu mufa sa, dar poate fi si un semn al unei probleme mai complexe precum cablajul vechi, slabit sau inadecvat. Cel mai bine este sa contactezi un electrician care poate identifica si remedia problema in cel mai scurt timp.
  • miros de plastic sau cauciuc ars – ar putea fi mirosul izolatiei firului care este incalzit sau ars din cablurile metalice, dar si mirosul de plastic topit dintr-un intrerupator sau priza. Problema este intalnita adesea in casele mai vechi sau acolo unde s-au efectuat reparatii sau modernizari de catre persoane necalificate si fara a tine cont de practicile si reglementarile legale.

Daca observi probleme de functionare a instalatiei electrice, ar trebui sa apelezi imediat un electrician autorizat. Multe incendii electrice ar fi putut fi prevenite prin verificari periodice de intretinere a instalatiei. Un electrician autorizat este acea persoana calificata si echipata corespunzator pentru a efectua o verificare amanuntita a intregii instalatii electrice pentru a te asigura de siguranta locuintei tale.

Siguranta electrica este prioritara!

Pericolele electrice pot reprezenta o amenintare majora pentru bunastarea oamenilor, astfel incat siguranta electrica in casa este esentiala. Desi lucrarile electrice trebuie efectuate intotdeauna de catre un profesionist, este important ca proprietarii sa poata utiliza echipamentele electrice in siguranta si sa identifice cand sistemele electrice sunt nesigure.

Echipamentele electrice de baza pe care toata lumea ar trebui sa stie cum sa le foloseasca corect includ:

  • prelungitoarele – acestea trebuie folosite doar temporar, trebuie sa fie in stare buna si tinute departe de apa.
  • aparate electrice – ar trebui sa fie observate inainte de a le utiliza pentru a verifica daca nu sunt rupte sau deteriorate si ca sunt sigure de utilizat.
  • prizele si intrerupatoarele – nu utiliza echipamentele electrice care prezinta semne de deteriorare, cum ar fi firele vizibile.

Alte lucruri pe care ar trebui sa le stii despre siguranta electrica: nu folosi niciodata apa pentru a stinge un incendiu electric, evita utilizarea aparatelor vechi si sa opreste intotdeauna alimentarea inainte de a verifica sistemele electrice.

Asigura-ti siguranta si integritatea sistemului electric apeland la un electrician autorizat!

Solicita unui electrician autorizat sa efectueze verificarile!

O inspectie electrica adecvata analizeaza situatia cablurilor din toata casa, iar un electrician autorizat are cunostintele si pregatirea necesara de a identifica pericolele potentiale si problemele legate de cabluri. Poate detecta probleme aparent nesemnificative, dar care ar putea deveni majore si ar reprezenta un adevarat pericol in timp.

In plus, un electrician autorizat va verifica daca instalatia electrica respecta normele si reglementarile in vigoare sau sunt necesare actualizari imediate pentru a asigura standarde minime de siguranta. 

Unele sunt usor de remediat, cum ar fi corpurile de iluminat care alimenteaza becurile ce depasesc puterea maxima a dispozitivului sau faptul ca exista prea putine prize electrice intr-o camera, pot fi corectate fara a suporta cheltuielile cu recablarea intregii locuinte, cu conditia sa nu existe alte defecte grave ale cablarii. Un electrician autorizat va va oferi o analiza detaliata a oricaror deficiente, a nivelului lor de risc si a recomandarilor pentru actualizarea instalatiei electrice.