Legaturi electrice in doze

Legaturi electrice in doze

Curentul electric si beneficiile multiple pe care le are acesta, ocupa un rol important in viata moderna, de zi cu zi. In lipsa acestuia, traiul nu se poate considera unul normal.Tot ceea ce tine de curent electric, de la reparatii, montaj, legaturi electrice in doze pana la trasee electrice interioare sau exterioare, acestea se pot realiza doar cu ajutorului unui electrician specializat.

Dozele sunt acele spatii in care circuitele electrice au puncte de ramificatie, denumite noduri. La randul lui, un nod este acea legatura care are cel putin trei conductoare. Dozele pot fi montate doar pentru innadirea conductoarelor, pe trasee mai mari de 15 mm. Legaturile electrice in doze sunt acele operatiuni de inceput ce se executa in realizarea unei instalatii electrice.

Instalatia electrica presupune alimentarea cu energie electrica dintr-o anumita sursa, precum: post de transformare, cutii de distributie sau nise bloc.

Cei mai importanti pasi in realizarea legaturilor electrice sau a legaturilor in doze sunt:

  • Realizarea legaturilor electrice intre sursa de alimentare si viitorul consumator
  • Realizarea legaturilor intre nise, bloc si tabloul general al consumatorilor
  • Dupa montajul tabloului general, se stabileste pozitia si locul intrerupatoarelor pentru corpurile de iluminat si ale prizelor pentru internet, televizor, sisteme de sonorizare, intrerupatoare sau corpuri de iluminat.
  • Se stabilesc legaturile electrice, de la tabloul general la dozele de legatura. Circuitele electrice, care alimenteaza prizele si intrerupatoarele au legatura in doza si se fac in functie de aspectele functionale si estetice. Un intrerupator amplasat intr-un loc mai putin accesibil poate fi incomod la folosirea de zi cu zi.
  • Pentru stabilirea legaturilor electrice in doze, un alt aspect de care se va tine cont este legat de conductor. Acestia trebuie dimensionati in asa fel incat sa suporte intensitatile curentului electric la care sunt supusi intr-o anumita incapere.
  • la randul lor, dozele trebuie sa fie amplasate intr-o zona usor accesibila pentru a facilita interventiile urgente sau cand se refac anumite legaturi electrice.
  • Legaturile intre aparatele electrice sau electrocasnice dintr-o locuinta se fac prin intermediul legaturii din doze. La o casa obisnuita se folosesc in general un conductor din cupru pentru circuitele din prize si conductori cu un diametru mai mic decat cei pentru prize, in cazul circuitelor de lumina.

Intr-o locuinta, in realizarea circuitelor electrice, se folosesc mai multe doze: doza de legatura pentru iluminatul unei camere, din care merge cate un conductor pentru fiecare corp si doza pentru prize, din care se distribuie cate un conductor pentru fiecare priza in parte. Amplasarea dozelor de legatura trebuie sa se faca in zone ferite de umiditate, altfel pot aparea probleme de natura electrica, unele pot fi fatale. Realizarea legaturilor electrice sau a legaturilor din doze trebuie facuta doar de electricieni autorizati in domeniu.

In final, un circuit electric complet va avea urmatorul traseu: priza – doze de legatura – tablou electric – prize – tablou.

Este important de retinut ca pozitionarea intrerupatoarelor si prizelor intr-o locuinta sa se faca in asa fel incat sa se ajunga la economis

irea conductorului electric, daca sunt stabilite locuri de amplasare in apropierea receptorilor electrici, precum: masina de spalat, frigider, cuptor, televizor, router. Este interzisa amplasarea cablurilor electrice in acelasi loc cu instalatiile sanitare sau cele de incalzire.

Daca nu se tine cont de acest aspect se pot produce diferite defectiuni la instalatia electrica, care pot afecta si celelalte surse. Daca realizarea legaturilor electrice va fi realizata cu ajutorului unui electrician specializat, respectand normele in vigoare, dar si pe cele de siguranta, instalatia electrica din intreaga locuinta va functiona la parametrii normali in functie de stilul de viata al fiecaruia si va rezista mai mult.