
Defecte ale instalatiei electrice
In momentul constructiei oricarei cladiri, dupa fundatie si ridicarea zidurilor, un loc important il ocupa proiectarea traseelor electrice. Un electrician specialist este in masura sa realizeze acest lucru, in conformitate cu proiectul. In timpul exploatarii, instalatiile electrice trebuie sa functioneze la parametrii normali, pentru care au fost realizate.
La o lucrare noua, bine facuta, nu ar trebui sa apara defecte la instalatia electrica, decat in timp, cand instalatia electrica se uzeaza in mod natural. Insa, atat in cazul cladirilor nou construite, cat si in cazul celorlalte pot aparea defecte la instalatia electrica, ca urmare a unei solicitari suplimentare sau o folosire improprie.
Cele mai importante solicitari produse accidental si defecte ale instalatiei electrice sunt de natura:
- mecanica – din cauza specificului procesului tehnologic, al vibratiilor elementelor de constructie care pot presa firele inglobate in ziduri sau defecte mecanice aparute din cauza neatentiei.
- termica – din cauza supraincarcarii aparuta la receptoarele electrice. Utilizarea incorecta, neglijenta sau nerespectarea conditiilor de utilizare a instalatiilor tehnologice, deservite de instalatiile electrice pot duce la defecte de acest gen.
Ca urmare a suprasolicitarii sau din cauza uzurii naturale, care apare odata cu trecerea timpului pot surveni urmatoarele defecte ale instalatiei electrice:
1. Intreruperea curentului electric. Se numara printre principalele defecte ale instalatiei electrice, care apar natural si poate avea mai multe cauze:
- topirea sigurantei fuzibile, produsa din cauza unui scurtcircuit. Problema, care se poate rezolva rapid, cautand locul unde s-a produs scurtcircuitul si schimbarea sigurantei fuzibile.
- slabirea unei legaturi electrice, realizata prin lipire sau prin strangere cu filet. Depistarea acestui defect al instalatiei electrice este posibil din aproape in aproape, pornind de la tabloul electric catre cuptor. Lampa de control este de mare ajutor in aceasta situatie.
- scoaterea din functiune a receptorului alimentat. In situatia in care receptorul este defect se incearca inlocuirea sau repararea acestuia, in functie de defectiunea suferita.
2. Defectul de izolatie. Acest defect al instalatiei electrice apare, mai ales din cauza imbatranirii conductelor electrice. Cele care au de suferit, in aceasta situatie sunt conductele care sunt supuse variatiilor mari de temperatura.
3. Electrocutarea, defect al instalatiei electrice produs din cauza unei izolatii necorespunzatoare. Defectiune este vizibila la folosirea zilnica a instalatiei electrice sau dupa o interventie mai importanta la instalatia electrice.
4. Defectul aparut la tabloul electric. Acest defect al instalatiei electrice poate avea mai multe cauze: supraancarcari la instalatia electrica, scurtcircuite prelungite, lovituri, incendii sau alte socuri puternice. Cele mai des intalnite defecte survenite la tabloul electric sunt:
- defectarea unor aparate electrice: de comutare, de protectie sau de semnalizare
- slabirea unei legaturi electrice dintr-o clema sau legaturi de prindere
- deteriorarea izolatoarelor de sustinere a barelor tabloului electric, aparuta in special la tablourile mari. In aceste cazuri, tabloul electric trebuie dus intr-un atelier de specialitate, daca acesta este de dimensiuni mai mici, pentru remedierea problemei.
5. Defecte ale instalatiei electrice survenite la prize. Acestea au mai multe cauze, precum:
- supraincarcarea prin folosirea unor consumatori, care deterioreaza sau topesc partile izolatoare din plastic.
- solicitarea mecanica repetata. Acest defect al instalatiei electrice se produce din cauza introducerii sau scoaterii fiselor din priza si favorizeaza de cele mai multe ori scurtcircuitul. Pe de alta parte, solicitarea mecanica a conductelor de alimentare poate duce la urmatoare defecte ale instalatiei electrice:
- distrugerea partiala sau in totalitate a prizei. In acest caz, priza trebuie inlocuita si se mentioneaza la vedere puterea maxima la care poate fi folosita priza.
- lipsa de stabilitate a prizei in doza. Pentru a remedia acest lucru se strang clemele de prindere a prizei in doza si suruburile de la borne. Pentru orice suspiciune sau probleme, care apar la instalatia electrica solicitati ajutor specializat. Astfel de situatii nu sufera amanare.