Inlocuirea sau schimbarea unui tablou electric industrial

Inlocuirea sau schimbarea unui tablou electric industrial

Tablourile electrice de tipul celor cu sigurante fuzibile nu mai sunt sigure si nu mai ofera siguranta in exploatare, din mai multe motive. De aceea, solutia salvatoare este inlocuirea sau schimbarea tabloului electric, industrial, comercial sau rezidential cu unul nou sau mai performant.

Avand in vedere ca blocurile sau cladirile ridicate in trecut, in perioada comunista sau chiar interbelica au fost calculate in functie de un consum de energie electrica bine stabilit, in prezent, consumul la electricitate este cu mult depasit si, odata cu nevoile noastre din ce in ce mai mari, trebuie schimbat si tabloul electric fie el rezidential, industrial ori comercial, care sa fie compatibil cu nevoile actuale.

Avansul tehnologic cat si tendinta de productie a electronicelor si a electrocasnicelor, cu un indice ridicat de eficienta, este insa un avantaj insuficient. In orice cladire mai veche exista consumatori care pot supraincarca reteaua de energie electrica, chiar daca sunt folositi pe perioade scurte de timp. Electrocasnicele precum: masina de spalat, frigiderul sau aerul conditionat, cu un indice al eficentei ridicat, in momentul pornirii, creeaza varfuri temporare de consum.

Toate aceste suprasolicitari dintr-o locuinta sau cladire vor fi transmise catre instalatia de energie electrica si mai apoi catre tabloul de sigurante. De cele mai multe ori, acesta este depasit de situatie si e necesara inlocuirea sau schimbarea tabloului electric industrial, comercial sau rezidential.

Sigurantele fuzibile au fost realizate sa ofere protectie, in situatia unui scurt circuit sau a unui consum mai mare, dar si pentru protejarea instalatiei electrice din caldirea respectiva. Specialistii recomanda ca siguranta fuzibila se fie inlocuita si nu reparata cu lita, cum sunt obisnuite cele mai multe persoane. Astfel de practici si improvizatii fac anual mii de victime, prin prisma electrocutarii si a incendiilor produse din aceste cauze. De aceea, inlocuirea sau schimbarea tabloului electric industrial, comercial sau rezidential este masura cea mai potrivita, in astfel de situatii.

Un electrician va sti ce e de facut. Alte probleme ce pot aparea, daca nu se ia masura schimbarii, inlocuirii unui tablou electric de uz industrial, comercial sau rezidential ar mai fi: siguranta fuzibila care este de unica folosinta, poate face contact imperfect, de cele mai multe ori, cu tabloul electric si poate genera intreruperi in alimentarea cu energie electrica, poate disipa caldura si poate chiar genera incendii, mai ales in situatia in care acest tip de evenimente nefericite au loc si nu sunt observate la timp. In acesta situatie, se impune inlocuirea sau schimbarea tabloului electric industrial, comercial sau rezidential.

Dintre avantajele inlocuirii sau schimbarii vechiului tablou electric industrial, comercial sau rezidential cu unul mai nou ar fi:

  • Sporirea gradului de siguranta al intregii instalatii electrice din aval de tabloul electric, inlaturarea pericolului de electrocutare sau de incendiu, dar si avantaje de ordin estetic. Noul tablou electric industrial, comercial sau rezidential, schimbat sau inlocuit este mai mic ca dimensiune si mai functional.
  • Verificarea cablajului dintr-o zona critica ascunsa, deosebit de importanta din punct de vedere al sigurantei, in ceea ce priveste instalatia electrica.
  • Inlocuirea materialelor precum: sigurante, tablou, sonerie sau cablaj, imbatranite sau neconforme cu altele moderne, potrivite pentru noile cerinte de consum si cu un grad de siguranta ridicat.
  • Inlaturarea problemelor legate de contactele imperfecte ale vechiului tablou, situatii extrem de periculoase, care de cele mai multe ori pot declansa cu usurinta incendii. Astfel, odata inlocuit sau schimbat un tablou electric industrial, comercial sau rezidential, aceste probleme pot fi evitate. Deosebit de importanta este si alegerea materialelor destinate inlocuirii sau schimbarii unui tablou electric industrial, comercial sau rezidential. Daca aceste materiale nu sunt de cea mai buna calitate, exista riscul real de inlocuire a unui tablou, ce prin constructie nu poate lua foc cu unul mai slab si mai vulnerabil, care poate aduce multiple neplaceri cum ar fi declansari false sau incendii.