Contoarele inteligente, solutia viitorului

Contoarele inteligente, solutia viitorului

Contoarele inteligente reprezinta viitorul contoarelor pentru energie, gaze naturale, apa curenta si termoficare. Orice gospodarie are, mai nou, instalat un contor inteligent de energie electrica, pentru gaze naturale sau apa, printr-un program de modernizare menit sa imbunatateasca considerabil calitatea serviciilor sau va avea in cel mai scurt timp.

Contoarele inteligente le inlocuiesc pe cele vechi si au multiple functionalitati si beneficii. Sunt mai inteligente decat vechile contoare clasice, prin intermediul tehnologiei prin care acestea pot comunica direct cu furnizorul de energie electrica dar si cu proprietarul, prin intermediul calculatorului sau telefonului mobil. In acest fel, esti la curent tot timpul cu consumul tau de energie electrica.

In ceea ce-l priveste pe furnizor, s-a ales schimbarea contorului analog cu unul inteligent care controleaza de la distanta consumul casnic de electricitate, intrucat ii ofera acestuia posibilitatea de a deconecta de la distanta consumatorii care au intarzieri de plata frecvente.

Daca contorul tau este vechi si depasit de timp si in plus te confrunti cu multiple probleme din cauza lui, contorul inteligent este solutia. Iata ce motive ai sa adopti unul performant:

In calitate de consumator, tu ai multiple avantaje. In primul rand poti monitoriza si controla consumul tau de energie.

  • Pentru a introduce noile sisteme de electricitate in tehnologia viitorului
  • Pentru a permite colectarea datelor si analizarea detaliata a retelei, astfel incat toti consumatorii sa ramana informati despre zonele din retea care trebuie imbunatatite.
  • Poti fi protejat de supratensiuni sau alte incidente care tin de reteaua electrica si permite interventia de la distanta a specialistilor, chiar la tine acasa.

1. Citirea exacta a contorului fara prea mari batai de cap. Informatiile despre consumul tau real sau detaliat sunt afisate rapid si permanent, ele putand fi vizualizate prin intermediul calculatorului, tabletei sau smartphone-ului si iti vor oferi o imagine clara a energiei consumate. Cu ajutorul contorului inteligent, consumul tau total este trimis automat de contor catre furnizorul tau de energie, nemaifiind nevoie sa dai consumul telefonic sau prin intermediul internetului. Astfel factura ta va fi emisa pe consumul real si nu pe cel estimat iar costul facturii va fi cel asteptat, in functie de consumul real. Acest tip de contoare nu inregistreaza comportamentul de consum, ci doar energia utilizata.

2. Iti asigura o monitorizare mai buna a energiei utilizate. In situatia in care ai o afacere cu turbine eoliene sau consumi energie prin intermediul panourilor solare si ai instalat contor inteligent, el va inregistra separat cantitatea de energie consumata si pe cea generata. In acest mod, cu ajutorul acestui tip de contor, vei sti cand exista un surplus de energie ce poate fi vandut retelei sau cand este cazul sa folosesti energia regenerabila.

3. Folosesti resursele de energie la potential maxim. Contoarele vechi analogice pot oferi doar doua tarife diferentiate pentru energie: de zi si de noapte. Contorul inteligent, insa permite stocarea a pana la 24 de tarife diferite.

Facturarea lunara se face in functie de citirea la zi a contorului. Astfel, platesti pentru consumul real, fara alte modificari si scapi si de procedeele legate de estimarea consumului.

In viitorul apropiat se estimeaza ca electrocasnicele inteligente, cum ar fi: masinile de spalat, cuptoarele cu microunde sau aparatele de aer conditionat vor putea citi automat din contorul inteligent tarifele diferentiate si vor decide singure cand este momentul potrivit sa porneasca.

4. Platesti mai putin, in functie de momentul zilei. Schimbarea furnizorului, conectarile sau deconectarile, tarifele, puterea disponibila, inchiderea sau transferul de contract vor fi realizate de la distanta de catre centrul de contact fara sa mai pierzi timp cu astfel de schimbari. De asemenea, vor fi evitate eventualele plangeri legate de eventualele erori ale contorului cu privire la citirea gresita a indexului sau de alta natura.