Priza electrica

Priza electrica

Ce poate sa fie mai comun si sa aiba cele mai mari sanse de a fi ingorat intr-o casa decat banala priza. Locul in care bagam stecherul aparatului electric urmand apoi a ne bucura de comfortul generat de acesta.

Cand vine vorba de modernizat / inlocuit banala priza isi dezvaluie adevarata “complexitate”. De care priza sa iau, ce forma, ce material, va intra oare in perete in locul celei vechi?

Iata cele mai importante caracteristici ale prizei electrice:

  • Tensiunea de alimentare: 230V in sistemul monofazat
  • Curentul: masurat in amperi, de ex 16A.

Prizele electrice se pot clasifica in multe alte moduri:

In functie de modul de conectare si tipul retelei electrice. Exista astfel prize monofazate (comune pentru retelele casnice) si prize trifazate (utilizate cu scop industrial).

In functie de gradul de protectie exista prize cu impamantare si prize fara impamantare. Ar trebui sa existe insa doar prize cu impamantare. Siguranta in utilizare reprezinta un aspect important al alegerii unei prize, prizele cu impamantare contin 2 lamele (faza si nul) dispuse pe lateralul gaurilor. Tot in functie de gradul de protectie exista prize cu grad IP (44, 55). Prizele cu grad IP ridicat sunt montate de obicei in zone umede sau prafuite (balcoane, terase, bai, piscine).

In functie de standard. Exista numeroase standarde in functie de tarile care le-a adoptat. Din fericire nu exista si un standard romanesc. Greu de imaginat cum ar fi aratat. In ceea ce priveste Romania am fost destul de intelepti – am adoptat standarul german cu prize total echipate ce se monteaza direct in dozele din perete. Un avantaj major al acestor prize este ca se pot monta in clasicele doze rotunde existente in blocurile “comuniste”.

Un alt standard este cel modular / italian. Modularitatea are avantajul posibilitatii unor combinatii in functie de tipul de aparat conectat. Cum nu se pot monta in apartamentele “comuniste” (cel putin nu fara modificari) acest standard este folsit mai ales in locuintele noi.

Existe multe alte standarde: britanic, francez, american.

In functie de cum se monteaza exista prize aplicate si prize aparente. Aplicata este priza montata in perete, priza aparenta este montata pe perete, fara gaura de fixare.

In functie de material cele mai comune prize sunt cele din ceramica si cele din polimeri.