Defecțiuni urgente ale panoului electric

Defecțiuni urgente ale panoului electric

Ori de câte ori există o defecțiune electrică în casă, mergeți mai întâi pentru a verifica  panoul electric. În mod normal, totul revine la normal prin ridicarea sigurantei care a sărit, dar dacă acest lucru nu se întâmplă, poate fi o defecțiune electrică la panoul electric. Vă explicăm aici care sunt principalele defecțiuni ale panoului electric.

 

Defecțiuni urgente ale panoului electric

Panoul electric,cunoscut și sub numele de panoul general de control și protecție, este un element care conține toate comutatoarele care protejează instalația electrica.

Deși scopul său principal este de a proteja instalația și de a detecta problemele din ea, pot apărea situații de urgență.

Părțile panoului electric

În primul rând, este necesar să cunoașteți diferitele comutatoare care formează panoul electric, cel mai bun mod de a putea identifica problemele instalației electrice.

Întrerupător de circuit general:

Acest comutator este unul dintre elementele obligatorii din orice panou electric. Acest lucru se datorează faptului că funcția sa principală este de a controla faptul că utilizatorul nu depășește puterea electrică maximă pe care o poate suporta instalația dvs.

Astfel, neconectarea la multe aparate electrice simultan este cea mai eficientă modalitate de a preveni săriturile. În același mod, utilizarea aparatelor cu rating energetic ridicat va permite conectarea mai multor dispozitive în același timp, fără a depăși acest maxim.

Comutator diferențial:

Diferențialul  este un echipament electromecanic care acționează ca un sistem de protecție cu efect automat atunci când există șunturi pe pământ sau există un  contact direct cu piesele sub tensiune..

Prin urmare, acest dispozitiv, numit și întrerupător de circuit, este un element esențial în orice instalație electrică. Deși este adevărat că există diferite tipuri de diferențiale,toate deconectează circuitul electric imediat înainte de orice anomalie, evitând astfel în principal accidentele cu utilizatorii. Motivele care pot face saltul ID-ului sunt diverse și depășesc scurgerile electrice.

Protecția la supratensiune:

Un limitator sau un protector la supratensiune este un dispozitiv care ajută la protejarea aparatelor conectate la rețea împotriva supratensiunilor de putere. Când are loc creșterea tensiunii, impedanța ridicată  scade la nivelul minim, astfel încât este permisă conducerea curentului generat.

Acest sistem de protecție nu se găsește în toate panourile electrice. Cu toate acestea, instalarea sa este total recomandată.

Întrerupătoare de circuit

Aceste comutatoare, numite și magnetotermice , corespund diferitelor circuite din cadrul instalației electrice. Adică, vor exista mai mult sau mai puține comutatoare în funcție de nivelul de electrificare a casei sau a spațiilor.

Obiectivul său principal este de a-și proteja propriul circuit de supratensiuni și de consumul excesiv. De îndată ce detectează aceste anomalii, ele sunt declanșate automat și, în acest fel, este foarte ușor să se identifice unde a apărut problema. 

Comutator de control al alimentării:

Este un sistem automat care întrerupe alimentarea cu energie electrică atunci când energia electrică contractată este depășită. Această pană de curent este momentană, deoarece reactivează alimentarea imediat ce aparatele electrice sau aparatele care au cauzat acea putere în exces sunt dezactivate.

De regulă, acest dispozitiv este situat în panoul electric. Cu toate acestea, acest comutator poate fi amplasat și într-un alt punct al instalației electrice. Acest lucru se datorează faptului că  este în prezent integrat în contorul de lumină digitală.

Defecțiuni urgente ale panoului electric

Odată ce toate părțile panoului electric sunt cunoscute, este foarte ușor să localizați problemele și defecțiunile instalației și să vedeți dacă au nevoie de un profesionist  pentru repararea lor.

Încălzire în punctele de racordare

Aceasta este probabil cea mai frecventă defecțiune pe care o poate avea un panou electric. Această problemă își are de obicei originea în lipsa întreținerii sistemului electric sau într-o eroare de calcul la efectuarea instalației,ceea ce determină ruperea dispozitivelor de protecție și, în consecință, determină o creștere a temperaturii punctelor de conectare.

Această defecțiune este foarte ușor de identificat, deoarece generează un miros puternic de arsură, dar are consecințe grave, deoarece limitează utilizarea energiei electrice în întreaga instalație. În acest sens, singura soluție este să contactați un electrician profesionist.

Depășiți puterea maximă contractată

O altă dintre cele mai frecvente probleme în ceea ce privește panoul electric este că  întrerupe automat alimentarea cu energie electrică, deoarece se consumă mai multă energie decât a fost înregistrată la compania de energie electrică.

Un scurtcircuit

Este una dintre cele mai frecvente defecțiuni la instalațiile electrice vechi și la cele care nu au o întreținere adecvată. În plus, este una dintre problemele care prezintă cele mai multe riscuri, deoarece poate provoca incendii.

Când are loc scurtcircuitul, comutatorul diferențial sare împiedicând deteriorarea ulterioară. De aceea, dacă întrerupătorul de circuit continuă să deconecteze circuitul electric, un electrician trebuie chemat urgent pentru a evalua și rezolva defecțiunea cât mai repede posibil.

Cu toate acestea, în cazul oricărei probleme derivate dintr-o instalație electrică, cel mai sigur și mai eficient lucru este să contactați un electrician profesionist de 24 de ore.

Datorită experienței, ei vor identifica rapid problema și vă vor economisi timp și bani, precum și vor preveni ca oricare dintre aceste probleme să devină o urgență serioasă pentru utilizator.

Defecțiuni urgente ale panoului electric și cum să le rezolvați: Sfaturi de la un electrician

Cum se identifică posibilele defecțiuni ale panoului electric?

Unele defecțiuni ale panoului electric pot fi identificate cu ochiul liber, cum ar fi în cazul unui conductor neprotejat pentru a proteja rezidenții de șocuri electrice, o priză supraîncărcată sau cabluri deteriorate.

Atunci când diagnosticați, trebuie să țineți cont de unele elemente de examinat. De fapt, există un set de instalații electrice vizibile și accesibile în casa dvs., care sunt, de exemplu, întrerupătoare, prize sau terminale de alimentare.

Printre cerințele de siguranță, în panourile electrice există anumite echipamente care trebuie să apară care sunt:

Un dispozitiv general de control și protecție.

Dispozitiv de sensibilitate diferențială adecvat condițiilor de stabilire la originea instalației electrice.

Un dispozitiv de protecție împotriva supracurenților.

O conexiune echipotențială și o instalație electrică adaptată condițiilor particulare ale încăperilor cu baie sau duș.

Echipamente electrice care nu sunt adecvate pentru utilizare sau care prezintă un risc de contact direct cu piesele sub tensiune.

La finalizarea diagnosticului, veți putea determina dacă instalația are defecțiuni sau se încadrează perfect în standarde.

Ce măsuri de precauție trebuie luate înainte de a atinge un panou electric?

Dacă doriți să reparați sau să instalați un panou electric, este recomandat să comandați acest lucru de la un electrician autorizat ANRE.

Doriți să instalați un panou electric? Ne puteți contacta prin intermediul site-ului nostru www.electrician-autorizat.co.ro pentru repararea, întreținerea oricărei defecțiuni la instalațiile  electrice.