Cand trebuie actualizat sau schimbat tabloul electric
Tabloul electric este o componenta esentiala a sistemului electric al unei locuinte. Acesta este proiectat sa functioneze o perioada indelungata de timp, dar utilizarea necorespunzatoare, uzura sau chiar progresul tehnologic pot face ca acesta sa nu mai prezinte siguranta in exploatare sau sa nu mai furnizeze suficienta energie electrica fiind gresit dimensionat. In acest moment, este timpul sa il actualizezi sau chiar sa il inlocuiesti complet.
Ce este si ce rol are tabloul electric?
Tabloul electric este o cutie speciala care contine toate circuitele electrice din casa si are rolul de a distribui energia catre prize, intrerupatoare si dispozitivele electronice din casa. Contine intrerupatoare care controleaza fiecare circuit individual si care se pot declansa daca circuitul este supraincarcat. Numarul si dimensiunea circuitelor determina capacitatea electrica a casei.
Cand este necesara actualizarea tabloului electric
Daca nu ai efectuat o verificare si o intretinere periodica a panoului electric de-a lungul anilor, este posibil sa fie necesara inlocuirea acestuia. Orice problema abordata necorespunzator poate duce la socuri, arsuri sau incendii. Contacteaza un instalator calificat pentru inlocuirea sau modernizarea tabloului electric imediat ce observi:
Semne de ars. Daca anumite parti ale panoului electric sau intrerupatoarele prezinta urme de plastic ars, este posibil sa existe o problema cu cablajul. De obicei, arsurile apar atunci cand izolatia firelor se defecteaza, provocand arcuri electrice. Caldura degajata este suficient de mare pentru a declansa un incendiu si a elibera miros de ars. In acest caz, pe langa inlocuirea panoului ar putea fi necesare si lucrari de recablare electrica pentru a restabili siguranta sistemului electric.
Lumini care palpaie. Tabloul electric nu este corect dimensionat si nu poate sustine consumul de energie daca luminile palpaie sau se estompeaza atunci cand utilizezi diverse aparate electrice precum cuptorul cu microunde sau aspiratorul. Daca in urma cu ceva timp 60 amperi sau 100 de amperi erau suficienti, panourile de astazi accepta de obicei 200 de amperi. Un panou insuficient dimensionat este extrem de restrictiv atunci cand adaugi electrocasnice noi, cand sunt mai multi locatari sau daca ai in vedere o renovare.
Decuplari ale intrerupatorului. Fiecare tablou electric are o caracteristica de siguranta incorporata, care determina decuplarea intrerupatoarelor atunci cand circula prea multa energie prin sistem. Daca intrerupatoarele sar frecvent, aceasta poate insemna ca tabloul electric nu are capacitatea de a sustine energia de care are nevoie casa ta. Poate fi, de asemenea, un semn al unei defectiuni a tabloului. Solicita unui electrician autorizat efectuarea unei inspectii, deoarece acest lucru poate fi un semn al unei probleme grave.
Daca panoul este prevazut cu sigurante in loc de intrerupatoare: sigurantele sunt considerate in mare parte o tehnologie invechita. Desi tehnic sunt la fel de sigure ca intrerupatoarele, sigurantele si tabloul de sigurante ar trebui verificate periodic de personal calificat. Acestea nu sunt impamantate sau protejate impotriva defectelor arcului, in plus, atunci cand se ard, ele nu se pot reporni ca un intrerupator ci trebuie inlocuite. Instalarea unor sigurante mai mari pentru a creste capacitatea panoului electric poate fi un lucru periculos. Cea mai sigura actualizare este inlocuirea cutiei de sigurante cu un tablou electric modern.
Urme de rugina pe panou. Rugina este un semn clar ca panoul are daune cauzate de apa. Deoarece apa si electricitatea sunt un amestec periculos, poti fi sigur ca exista daune suplimentare ale panoului si si ale cablajului. Panoul trebuie inlocuit rapid si trebuie identificata sursa problemei. O scurgere persistenta va afecta orice tablou nou care este instalat si poate deteriora si mai mult locuinta.
Daca ai un tablou electric invechit sau care nu functioneaza corect, contacteaza un electrician profesionist. Acesta este instruit sa instaleze sau sa repare in conditii de maxima sigurata orice componenta electrica, aparat sau dispozitiv.