De ce sa achizitionezi o plita cu inductie

De ce sa achizitionezi o plita cu inductie

Gatitul cu ajutorul plitelor cu inductie este mai rapid, mai sigur, mai usor si mai eficient decat gatitul cu aparatele ce folosesc gaz sau electricitate. 

Inductia foloseste energie electromagnetica pentru a incalzi direct vasele de gatit, radiind caldura doar spre suprafata acestora, comparativ cu plitele pe gaz sau electrice care incalzesc indirect vasele pe baza energiei radiante, folosind un arzator sau un alt element de incalzire. 

Daca intentionezi sa achizitionezi o plita cu inductie, e bine sa cunosti caracteristicile acesteia si cateva detalii specifice motajului. Sursa de curent trebuie sa fie aproape de blatul pe care va fi asezata plita si, mai ales, sa aiba dimensiunea corecta. In orice caz, cere ajutorul unui specialist pentru montajul plitei pe inductie, pentru a evita orice fel de pericol.

Avantajele plitei cu inductie 

Siguranta. Plita cu inductie functioneaza diferit fata de cea pe gaz. Atunci cand este pornita, singurele parti fierbinti ale plitei sunt cele de sub vasele in care se prepara mancarea. Orice alta zona a plitei ramane rece, iar la ridicarea vasului se va raci instant si zona de sub el. Astfel, pericolul de a te arde este eliminat. Elementele de inductie se opresc automat atunci cand vasele nu mai sunt pe plita, reducand astfel riscul de a lasa accidental un arzator pornit. Acesta poate fi un factor important pentru familiile cu copii.

Eficienta. Gatitul la inductie este mai eficient decat metodele traditionale, oferind o reducere de pana la 70% a consumului de energie. Riscul de pierdere a caldurii este zero, iar acest lucru se datoreaza faptului ca transferul de caldura se face direct de la sursa electromagnetica la materialul feros din care este confectionat vasul in care gatim. 90% din energia produsa este canalizata in tigaie, ceea ce inseamna ca alimentele se gatesc mai repede folosind mai putina energie. Sunt electrocasnice eficiente energetic si au un raport calitate-consum excelent. 

Rapiditate. Pe langa o eficienta energetica foarte buna, gatitul prin inductie este si mult mai rapid si ofera un control mult mai bun asupra prepararii mancarii. Caldura este transferata direct in vasele de gatit si nu pe intreaga suprafata a plitei. Aceasta inseamna ca alimentele se incalzesc si apa fierbe cu 50% mai repede pe o astfel de plita comparativ cu una electrica sau pe gaz.

Aceasta tehnologie permite mentinerea temperaturii la acelasi nivel pe intreaga durata a gatitului, ceea ce face ca si mancarea preparata sa aibe un gust mai bun deoarece va scadea foarte mult riscul de a o arde. 

Instalare usoara. In cazul in care optezi pentru o plita incorporabila cu inductie, atunci aceasta va putea fi instalata foarte usor direct in blatul mobilei de bucatarie. Nu mai esti conditionat de o anumita pozitionare a plitei in functie de tevile de alimentare, asa cum se intampla in cazul celei pe gaz. Poate fi montata unde iti doresti, avand libertatea de a alege modul de amenajare a propriei locuinte.

Montajul plitei cu inductie trebuie realizat de un electrician autorizat. Lucrul cu electricitatea implica anumite riscuri, iar pentru siguranta ta, a familiei tale si a imobilului, apeleaza la personal calificat pentru aceasta operatiune.

Design atractiv si curatare usoara. Prin aspectul sau, plita cu inductie ofera bucatariei un plus de eleganta si personalitate. Suprafata neagra vitrata se potriveste perfect cu mobilerul de bucatarie modern. Este foarte usor de curatat si intretinut datorita suprafetei complet netede, de multe ori este necesara doar o simpla laveta umeda pentru a scapa de murdaria care poate sa apara in timpul prepararii mancarii.

Ca si dezavantaj al plitei cu inductie trebuie mentionat ca este necesar a se achizitiona vase speciale pentru acest tip de preparare a alimentelor. Indiferent de valoarea investitiei pe care o presupune cumpararea vaselor noi, aceasta va merita cu siguranta pe termen lung.