Cum poti preveni incendiile electrice

Cum poti preveni incendiile electrice

Incendiile sunt unul dintre cele mai infricosatoare si mai devastatoare lucruri pe care le pot experimenta proprietarii unei locuinte. Nu numai ca iti pot distruge proprietatea, dar exista si riscul de ranire grava pentru tine si familia ta.

Se pare ca incendiile electrice se pot declansa oricand si exista mai multe moduri de aparitie a acestora, iar masurile de precautie sunt cel mai bun mod de actiune impotriva acestor tragedii.

Multe dintre aceste incendii duc la raniri si decese si pot fi cauzate de oricare dintre componentele electrice dintr-o casa, precum:

  • instalatia electrica si echipamente conexe
  • corpuri de iluminat si becuri
  • cabluri si prelungitoare
  • prize si intrerupatoare
  • transformatoare si surse de alimentare

Prevenirea incendiilor electrice presupune luarea unor masuri pentru asigurarea sigurantei sistemului electric, iar pentru aceasta este esential sa apelati la un electrician autorizat. Pregatirea tehnica si experienta acestuia sunt garantia unor lucrari sigure efectuate in conformitate cu reglementarile in vigoare.

Exista mai multe lucruri care pot provoca un incendiu electric si care ar putea sa nu fie evidente pentru proprietari. Un electrician autorizat este in masura sa efectueze verificarile si testele necesare pentru a te asigura de o buna functionalitate a instalatiei electrice din locuinta. 

Iata cateva semne de avertizare care necesita interventia si expertiza unui electrician:

Instalatia electrica veche sau depasita

Majoritatea cablurilor electrice au o durata de viata cuprinsa intre 30 si 40 de ani, iar locuintele din blocurile vechi au mai mult de atat. Daca instalatia electrica a casei este depasita sau uzata, vei observa cateva probleme pe care nu ar trebui sa le ignori:

  • intrerupatoarele se declanseaza in mod repetat
  • prizele se ard constant sau curenteaza la atingere
  • sigurantele sar frecvent
  • fluctuatii de tensiune in becuri si in alte aparate din casa

Toate acestea indica o functionare defectuoasa a instalatiei electrice si faptul ca esti expus unui risc unui incendiu daca nu iei masuri de refacere sau remediere a acesteia. Necesitatea schimbarii sau reparatiei instalatiei electrice este urgenta si obligatorie daca nu mai este sigura. O instalatie electrica veche poate genera un consum ridicat sau defectarea aparaturii electrocasnice si deseori poate conduce la incendierea intregii cladiri. 

Indiferent de problema cu care te confrunti, solicita interventia unui specialist pentru siguranta ta si a familiei tale.

Instalatia electrica din aluminiu

In anii 1960 si 1970 utilizarea conductorilor din aluminiu era ceva obisnuit si des intalnit. Din pacate, aluminiul se oxideaza foarte repede, ceea ce poate duce la coroziune si la slabirea legaturilor electrice. Acest tip de instalatie electrica este adecvat pentru o perioada scurta de timp, nu are durata de viata a unei instalatii din cupru si, odata ce apare coroziunea riscul de producere a unui incendiu electric este iminent.

Este posibil sa fie necesar sa refaci intreaga instalatie electrica din casa sau sa instalezi conductori din cupru numai la prizele si intrerupatoarele de alimentare. Oricum ar fi, este important sa ai un electrician profesionist care sa inspecteze cablurile si sa te asigure ca locuinta este in siguranta. Un specialist stie ce este de facut conform standardelor in vigoare.

Defectiunea de arc electric

Defectiunile arcului electric reprezinta o cauza principala a incendiilor. Este un fenomen imprevizibil si accidental, ce apare prin defecte de izolatie, supratensiuni sau intreruperi accidentale ale unor conductoare.

Defectiunile arcului pot avea diverse cauze: pot aparea deoarece un copac cade pe o linie electrica in timpul unei furtuni sau pentru ca sunt deteriorate cablurile din interiorul peretilor in timp ce sunt efectuate lucrari de amenajare, sau poate exista pur si simplu o conexiune slaba intr-o priza.

Acolo unde aparitia arcului electric este previzibila, se pot lua masuri pentru a controla acest fenomen si de a limita efectele sale nedorite. Cel mai important este efectul termic care duce la deteriorarea si topirea electrozilor, intreruptoarelor si conductoarelor. Arcul electric ce apare accidental necesita instalarea de dispozitive de protectie adecvate pentru a evita consecintele grave ce pot aparea. 

Dispozitivul dedicat detectiei arcului electric, AFDD (Arc Fault Detection Device) este inclus intr-un intrerupator ce se monteaza pe un circuit electric final. Asfel se limiteaza efectele defectelor de arc electric, prin deconectarea circuitului atunci cand este detectat un defect de arc electric. AFDD sunt instalate in tabloul de distributie al unei instalatii de joasa tensiune fixe la originea circuitelor finale.

Daca nu esti sigur ai montate in locuinta aceste dispozitive apeleaza la un electrician autorizat pentru o verificare. Mai ales daca locuiesti intr-o casa mai veche, aceste dispozitive ar putea preveni cu usurinta un dezastru.