Montare si inlocuire intrerupatoare electrice

Montare si inlocuire intrerupatoare electrice

Iluminatul unei incaperi influenteaza starea de spirit, perceptia si estetica unui interior. Nu doar corpurile de iluminat ci si celelalte dispozitive electrice precum intrerupatoarele si prizele sunt accesorii care au rol hotarator in ceea ce priveste stilul si decorul unei incaperi. Acestea au depasit statutul de simple dispozitive electrice, imbinand cu succes rolul functional cu cel decorativ.

Ce tip de intrerupator ar trebui sa alegem

Intrerupatorul este un dispozitiv electric destinat inchiderii/deschiderii luminii electrice dintr-o incapere prin simpla apasare a unui buton, atingere (touch) ori rotirea acestuia. Daca iti doresti un interior bazat pe functionalitate si confort, acorda o atentie sporita alegerii acestuia. Intrerupatoarele sunt disponibile intr-o gama larga de modele, culori si forme astfel incat sa se potriveasca atmosferei si starii de spirit dorite.

Dupa tipul acestora, poti alege un intrerupator clasic, modular sau reglabil. In functie de locul in care vrei sa le folosesti sau corpurile de iluminat la care vor fi conectate acestea pot fi simple, duble, cruce sau cap-scara. Dupa utilitate sunt disponibile modele cu senzor de miscare, cu lumina graduala, cu temporizator sau prevazute cu lumina de control. Deasemenea puteti alege un montaj ingropat sau aparent. 

Alegerea intrerupatorului potrivit locuintei tale depinde de nevoile si dorintele proprii. Solicita sfatul unui electrician autorizat daca intentionezi sa efectuezi lucrari de modernizare a instalatiei electrice. Pe langa detaliile tehnice, acesta pe toate ajuta cu sfaturi utile din experienta de zi cu zi.

Cum se realizeaza montajul sau inlocuirea intrerupatoarelor

Instalarea oricarui dispozitiv electric trebuie realizata de personal calificat. Riscurile pe care le implica lucrul cu electricitatea sunt extrem de ridicate si este recomandat ca interventiile electrice sa fie efectuate de un electrician autorizat

Pentru conectarea unui intrerupator la circuitul electric primul pas obligatoriu este deconectarea circuitului respectiv de la reteaua electrica pentru a preveni electocutarea accidentala. Conectarea se face la conductorul de faza, nu la cel de nul, pentru ca respectivul corp de iluminat sa nu se mai afle sub tensiune cand dispozitivul este deschis. 

Iata cum se realizeaza pe etape montajul unui intrerupator electric:

  • se demonteaza placa sau capacul dispozitivului si se desfca suruburile sau clemele de legatura;
  • se dezizoleaza capetele conductoarelor circuitului pe o lungime de circa 1 cm, pentru executarea legaturii la borne;
  • se introduc capetele conductoarelor in locurile special destinate de pe borne si se strang bine suruburile de contact;
  • se slabesc suruburile care tin desfacute ghearele de fixare, se introduce aparatul in doze si se strang suruburile pana cand ghearele se desfac si fixeaza intrerupatorul pe peretii dozei; 
  • se monteaza placa sau capacul intrerupatorului, fixandu-se prin suruburi.

Pentru fiecare tip de intrerupator (simplu, dublu, cap scara, cruce) trebuie respectate schemele de legatura prezente pe intrupator.

Asigura-te ca montarea sau inlocuirea intrerupatoarelor electrice este realizata de personal calificat si in conformitate normele de siguranta. Orice interventie a unei persoane fara experienta poate cauza pagube semnificative, vatamari grave sau chiar deces. Tensiunea inalta care poate fi prezenta in cabluri poate provoca electrocutari.