
Cum se alege sectiunea conductorilor electrici
Pentru transportul energiei electrice in instalatii, atat in constructia masinilor cat si in cea a aparatelor electrice si in special in industria electrotehnica si electronica se foloseste o varietate de conductoare si cabluri.
Alegerea sectiunii conductorilor electrici se face in primul rand in functie de materialele folosite la realizarea lor. La fabricarea conductelor electrice se folosesc metale cu rezistenta electrica si coeficient de variatie a rezistentei cu o temperatura mica. Materialul conductor poate fi folosit atat izolat, cat si neizolat cu unul sau mai multe straturi de material izolant. Cand se alege sectiunea conductorilor electrici se are in vedere si rezistenta mecanica a acestora. Astfel, pentru a mari rezistenta mecanica a conductorului electric este necesar ca acesta sa fie prevazut cu un invelis metalic de protectie mecanica, peste care se aseaza un invelis de protectie impotriva coroziunii.
Alegerea sectiunii conductorilor electrici trebuie facuta doar de catre un specialist. Conductoarele electrice folosite in instalatii sunt monofilare, sectiunea conductorului fiind formata din multiple fire rasucite sau impletite. Conductorii electrici sunt de mai multe tipuri , in functie de care se poate face si alegerea acestei sectiuni, astfel:
– Conductor neizolat, care este compus din unul sau mai multe fire neizolate rasucite intre ele;
– Conductor izolat are unul sau mai multe fire neizolate, rasucite intre ele peste care se afla o izolatie, prevazuta sau nu, cu invelis de protectie.
Conductorii electrici pentru instalatii electrice fixe se impart in :
- Cabluri cu conductoare de cupru sau aluminiu cu izolatie din PVC, cu un strat semiconductor atasat peste fiecare conductor in parte si peste izolatia fiecarui conductor si ecran metalic cu armura din banda de otel, zincata si manta din PVC;
- Conductoare de joasa tensiune si medie tensiune cu izolatie din cauciuc
- Conductori electrici de joasa tensiune cu izolatie din materiale plastice
La alegerea sectiunii conductelor electrice este importanta, de asemenea, examinarea si respectarea unor conditii, care se incheie prin determinarea corespunzatoare a sectiunii conductelor electrice.
1. Materialul folosit la alegerea sectiunii conductorilor, utilizati la instalatiile electrice de joasa tensiune poate fi din cupru, aluminiu, otel-aluminiu sau doar din otel. Folosirea cuprului la instalatiile electrice industriale sub forma de conducte neizolate si izolate, bare sau cabluri este permisa doar in anumite situatii si anume:
- La circuite care alimenteaza receptoare de importanta deosebita precum : pompe de incendiu, consumatori de siguranta din centrale electrice
- La circuite care alimenteaza receptoare amplasate in medii cu pericol de explozie
- In incaperi sau spatii unde mediul este favorabil coroziunii – La instalatiile de pe macarale, poduri rulante
- In cazul instalatiilor de pe utilaje supuse socurilor sau vibratiilor permanente
- La instalatiile de protectie prin legare la pamant sau nul In alte cazuri se aleg conductoare electrice de aluminiu.
Cele din otel-aluminiu sunt utilizate pentru liniile electrice aeriene, iar cele de otel pentru instalatiile de protectie impotriva electrocutarii sau a trasnetelor.
2. Izolatia electrica se realizeaza in functie de categoriile de incadrare a incaperii sau a locului de montare, din punct de vedere al caracteristicilor mediului sau al pericolului de explozie sau incendiu.
3. Domeniul de utilizare reprezinta un criteriu fundamental in alegerea conductelor si anume:
- Conducte pentru transportul energiei electrice pentru instalatii fixe
- Conducte pentru instalatii mobile, ascensoare, bransamente la constructii industriale, pentru sudare electrica, de comanda, semnalizare si control
4. Montajul trebuie sa se faca in functie de tipul conductei si domeniul de utilizare, cu felul izolatiei si cu categorii de incadrare a incaperii sau a locului de montare.
5. Alegerea sectiunii conductoarelor electrice si numarul acestora pe anumite tronsoane se determina din schema de alimentare si cea cu amplasamente. Este important numarul conductelor dintr-un tub, al conductoarelor dintr-un cablu sau cordon si al barelor in paralel pe pol sau faza.
6. Sectiunea minima admisa pentru conductoarele electrice este obligatorie, indiferent daca, din calculele de incalzire sau a pierderilor de tensiune rezulta sectiuni inferioare.