Cele 4 etape necesare modernizarilor la instalatii electrice interioare

Cele 4 etape necesare modernizarilor la instalatii electrice interioare

Fie ca v-ati mutat in casa noua si doriti sa faceti toate reparatiile si upgrade-urile necesare unei instalatii electrice interioare astfel incat sa nu aveti surprize pe viitor, fie locuiti deja de ceva vreme acolo si vreti sa faceti o imbunatatire a acesteia – in orice situatie v-ati afla, e bine sa stiti la cine veti apela si care sunt etapele prin care va trece lucrarea dorita de dumneavoastra.

La cine apelam daca vrem sa facem modernizare de instalatii electrice interioare

In prezent sunt multe firme cu specific, asa ca nu va fi greu sa gasiti ceea ce cautati. Oricum, aveti nevoie de un electrician si, pentru a nu avea surprize neplacute, e de preferat unul cu experienta in domeniu, dar si cu atestat ANRE. E recomandat, totusi, sa apelati la o firma consacrata in domeniu pentru ca acesta ofera garantii pe viata pentru lucrarea executata.

Care sunt cele 4 etape prin care va trece lucrarea noastra de modernizare pentru instalatii electrice interioare?

1 – Debransarea instalatiei vechi

Daca dorim schimbarea in intregime a instalatiei electrice, debransarea instalatiei electrice vechi este inevitabila! Aceasta presupune nu numai deconectarea de la tabloul electric, ci si scoaterea in intregime a cablurilor din pereti, pentru ca e foarte posibil ca instalatia noua sa necesite cabluri noi. Pare complicat, dar un meserias priceput in instalatii electrice interioare va termina treaba in cel mult cateva ore si tot el se poate ocupa si de reconfigurarea acesteia. E recomandat ca la aceasta operatie, pentru debransarea de la tabelul electric, sa chemati un reprezentant de la ENEL.

2 – Beneficiarul va fi consultat in ceea ce priveste noua instalatie electrica

Urmeaza etapa in care electricianul trebuie sa discute cu dumneavoastra despre ceea ce doriti de la instalatia noua. Unde doriti sa pozitionati intrerupatoarele si ce model vor fi acestea – eventual si ce corpuri de iluminat vor actiona, unde doriti sa fie asezate prizele si ce aparatura doriti sa conectati la ele? Doriti lumini de veghe suplimentare? E bine sa rezervati acum suficient timp si sa discutati cu atentie toate detaliile, pentru ca specialistul in instalatii electrice interioare pe care l-ati solicitat sa poate realiza schema pentru noua instalatie electrica si sa nu apara surprize neasteptate care pot fi generate de faptul ca ati omis un anumit aspect. Nu uitati ca fiecare noua priza inseamna cabluri noi care trebuie pozate fie prin pereti fie in alte moduri! In plus, electricianul trebuie sa aiba o vedere de ansamblu a retelei pentru a calcula anumiti factori de rezistenta care sunt direct legati de consum.

3 – Configurarea noii retele si realizarea canalurilor necesare cablurilor

Este una din cele mai dificile etape, pentru ca presupune saparea de canale in peretele de beton. Este un volum de munca mai mare, necesita timp si, probabil, va fi etapa care va dura cel mai mult, fiind totodata si mare generatoare de praf si resturi de beton. Dar, un electrician cu experienta in instalatii electrice interioare stie si de data aceasta cum sa lucreze si care sunt cele mai eficiente scule pentru a finaliza cat mai repede aceasta etapa, deloc placuta. Cei mai multi electricieni se ocupa si de remedierea ulterioara a peretilor, sau lucreaza in echipa cu un zidar priceput. Deci nu ar trebui sa va temeti pentru reparatiile ulterioare de zidarie.

4 – Realizarea traseelor de cabluri, instalarea prizelor si a intrerupatoarelor, conectarea la panoul electric 

Etapa a 4-a este cea in care, efectiv, electricianul va instala si poza cablurile electrice, prizele, intrerupatoarele si va face tot ce este necesar pentru conectarea la panoul electric. E bine ca in momentul de conectare la panou sa chemati, din nou, un reprezentant de la ENEL. Si sa tineti cont de faptul ca acesta are nevoie de cel putin doua zile pentru a ajunge la dumneavoastra.