Monitorizarea instalatiilor si tablourilor electrice

Monitorizarea instalatiilor si tablourilor electrice

O instalatie electrica sigura este esentiala pentru toate proprietatile rezidentiale sau comerciale, fie ele noi sau vechi. Prin urmare, orice lucru care aduce un plus de siguranta unui imobil ar trebui sa aiba intotdeauna prioritate. 

Intretinerea instalatiei electrice a unei proprietati este fara indoiala, unul dintre cei mai importanti pasi catre mentinerea unei locuinte sigure. Este esential ca aceasta sa fie efectuata in mod regulat si numai de catre personal specializat in monitorizarea instalatiei si tabloului electric. 

Verificarea si intretinerea tuturor dispozitivelor, a aparatelor sau accesoriilor electrice de catre un profesionist cu experienta in domeniul electricitatii imbunatateste buna functionare a acestora creand in acelasi timp un mediu sigur pentru intreaga familie.

Ce inseamna monitorizarea instalatiei electrice si a tabloului electric?

Controlul periodic al unei instalatii electrice are rolul de a identifica orice deficiente de functionare in scopul remedierii acestora cu respectarea normelor de siguranta.  Identificarea din timp a problemelor reduce riscul aparitiei accidentelor de natura electrica, sau a incendiilor ce pot cauza daune semnificative.

Monitorizarea instalatiei electrice si a tabloului electric trebuie realizata de un electrician autorizat cu o buna pregatire in domeniu. Aceasta are drept scop:

Prevenirea incendiilor. Scurtcircuitele pot declansa incendii ce pot fi cauzate de:

  • cabluri defecte
  • prize sau intrerupatoare defecte
  • corpuri de iluminat uzate
  • prelungitoare defecte
  • tablouri electrice afectate de coroziune, etc.

Prevenirea riscului de supratensiune. Supratensiunile nu numai ca pot duce la scurtcircuite, dar pot distruge si aparatele electrice. Electricianul va verifica legaturile electrice pentru a reduce riscul de supratensiune.

Prevenirea socurilor electrice. Daca simti furnicaturi atunci cand atingi un aparat electric nu este un aspect ce trebuie ignorat. Nu numai ca poate avea un impact negativ asupra performantei aparatului, ci il poate distruge. In plus, acesta este un semn ca exista o defectiune la cablare, ceea ce poate duce la probleme mai daunatoare.

De ce este necesara monitorizarea instalatiei electrice si a tabloului electric?

Fiecare instalatie electrica se deterioreaza odata cu utilizarea zinica si varsta. Este important ca un electrician autorizat sa verifice periodic starea acesteia si sa se asigure ca siguranta utilizatorilor nu este pusa in pericol. Verificarea trebuie sa includa o examinare amanuntita a tuturor cablurilor si conexiunilor electrice.

Lucrul cu electricitatea este complex, de aceea este important sa apelezi la electricieni instruiti si certificati. Un profesionist are calificarea necesara de a efectua monitorizarea intregului sistem electric pentru a te asigura ca functioneaza in stare excelenta.

O intretinere deficitara a instalatiei electrice si a tabloului electric poate duce la defectarea echipamentelor sau, mai rau, la incendii. Desi poate parea nesemnificativ, monitorizarea si intretinerea electrica corespunzatoare poate contribui mult la prevenirea incendiilor electrice sau a supratensiunilor electrice care pot deteriora proprietatile.