Cateva aspecte despre montaj prize si intrerupatoare

Cateva aspecte despre montaj prize si intrerupatoare

Dupa ce am stabilit ce corpuri de iluminat vom monta, desigur, va trebui sa luam decizii in ce priveste partea de montaj prize si intrerupatoare pentru a putea folosi usor corpurile de iluminat. In acest sens sunt cateva aspecte de care trebuie tinut cont, pentru ca acestea nu se pot monta la voia intamplarii.

Pentru a va usura procesul de modernizare a partii electrice si a va intelege mai bine cu specialistul in montaj prize si intrerupatoare, vom trece in revista mai jos, cateva lucruri utile.

Reguli utile in montaj prize si intrerupatoare – sau cateva sfaturi despre cum sa facilitam utilizarea corpurilor de iluminat montate

Daca aveti de montat prize, e bine sa stiti ca ele trebuie sa respecte anumite standarde si ca exista chiar normative in acest sens.

  • In scoli, in clase – prizele se vor monta la o inaltime de cel putin 2 m.
  • In cladirile cu copii mici, cum ar fi crese, gradinite, orfelinate, spitale pediatrice sau camine – prizele se vor monta la o inaltime de cel putin 1.5 m.
  • In camerele de dus, de baie, bucatarii sau spalatorii – prizele se vor monta la cel putin 1 m inaltime.
  • Intrerupatoarele, sau comutatoarele se monteaza intotdeauna pe conductoarele de faza si trebuie sa fie si ele la o distanta de cel putin 0.5 m fata de corpul de iluminat.

Pe langa normativele de mai sus, manopera de montaj prize si intrerupatoare mai trebuie sa se incadreze si in niste norme estetice. Iata alte reguli de care trebuie sa se tina cont in practica.

  • Montajul prizelor trebuie sa fie la cel putin 0.3 m de tocul usii sau marginea peretelui si la o inaltime de cel putin 0.4 m fata de pardoseala.
  • Montajul prizelor in bucatarie se va face la inaltime de 1.5 m fata de pardoseala.
  • Montajul prizelor pentru centralele electrice sau termice trebuie sa respecte si ele 1.5 m inaltime fata de pardoseala.
  • Intrerupatoarele sau comutatoarele se vor localiza la cel putin 0.3 m de tocul usii sau marginea peretelui si la o inaltime de 0.8 m fata de podea pentru a fi facila actionarea lui.
  • Tot in cazul intrerupatoarelor sau comutatoarelor, trebuie avut grija la cum sunt pozitionate – astfel, la montaj, trebuie tinut cont de faptul ca lumina trebuie sa se aprinda daca este apasata partea de jos a butonului. In cazul intrerupatoarelor sau comutatoarelor cu lumini, ledul acestora va fi pozitionat in jos pentru a indica corespunzator, pe intuneric, locul unde trebuie actionate.

Alte aspecte legate de montajul prizelor si intrerupatoarelor

Prizele si intrerupatoarele se pot ingropa in perete. Sunt prize si intrerupatoare care au contacte de protectie – un contact de cupru care se prinde de nulul bransamentului, sau de o conducta metalica de preferat de apa calda.

In baie se pot monta doar prizele prevazute cu un grad crescut de rezistenta la intemperii.

La montaj prize pentru aparatele de barbierit – care se face de obicei langa chiuveta – trebuie avut in vedere ca acestea sa fie alimentate de un transformator adecvat de tensiune care sa nu aiba o putere mai mare de 15 w.

Montajul prizelor etanse se face intotdeauna in plan vertical si se realizeaza cu suruburi fixate in urechile de prindere cu care sunt dotate prizele.

Intrerupatoarele sau comutatoarele se monteaza prin fixarea cu suruburi in perete. Acestea au niste talpici prevazuti cu lacasuri si gauri destinate suruburilor.

Daca instalam un intrerupator pe un perete de lemn, este foarte important ca el sa fie asezat pe o placa dintr-un material necombustibil – de preferat o placa metalica. Placa aceasta dintre intrerupator si peretele de lemn va realiza protectia peretelui in caz de incendiu.