Revizie la instalatiile electrice

Revizie la instalatiile electrice

Instalatiile electrice necorespunzatoare pot deveni in doar o fractiune de secunda reale cauze pentru dezastre nemasurabile! Pentru ca este de ajuns o singura scanteie sau un scurtcircuit banal pentru a se declansa incendii de proportii cu pagube atat umane cat si materiale! De aceea, este recomandat ca periodic sa se realizeze o revizie la instalatiile electrice.

La cine apelam pentru o revizie la instalatiile electrice?

Desigur, avem nevoie de un electrician, dar nu de unul gasit intamplator la anunturile de mica publicitate, ci de unul cu autorizatie ANRE si cu experienta in domeniu! Cel mai bine ar fi ca pentru aceste revizii la instalatiile electrice, care sunt foarte importante, sa apelati la o firma specializata in domeniu, firma care sa va poate oferi garantie pentru lucrarea executata, pentru materiale si chiar un proces verbal de interventie.

Care sunt semnele ca avem nevoie urgent de o revizie la instalatiile electrice?

Daca instalatia este mai veche de zece ani, chiar daca nu a creat probleme, se recomanda sa faceti cat mai curand aceasta revizie la instalatia electrica! Paza buna trece primejdia rea, pana la urma, si nu e cazul sa asteptam primele semne de incendiu pentru a chema un electrician autorizat si cu atestare ANRE! Sunt, totusi, cateva semne pe care nu trebuie sa le ignorati, indiferent de cat de veche sau cat de noua este instalatia electrica! Astfel, ori de cate ori sesizati unul din simptomele de mai jos, sa stiti ca este absolut necesara o revizie la instalatia electrica:

  • Deseori ne cade curentul de la retea;
  • Lipsa tensiunii la anumite prize:
  • Avarii vizibile sau mai putin vizibile la instalatia electrica – prize care au impuscat, scurtcircuite, scantei, intrerupatoare care se incing excesiv si nu mai functioneaza, etc.
  • Probleme cu tabloul electric – ele pot incepe a se manifesta prin arderea repetata a sigurantelor, prin scantei pe care le puteti vedea la panou sau chiar zgomote mai putin obisnuite. Atentie – daca este nevoie de o interventie asupra panoului electric, nu uitati sa solicitati un reprezentant de la ENEL care sa fie prezent pe toata durata interventiei!
  • Ati achizitionat obiecte de uz casnic noi si aveti nevoie de o modernizare a retelei electrice. Poate chiar schimbarea panoului electric cu unul nou, mai performant! Din nou, reprezentantul ENEL trebuie sa fie solicitat pentru a fi prezent pe toata durata interventiei.
  • O revizie la instalatiile electrice este necesara si in caz de protectii suplimentare pentru supratensiune si electrocutari.

In ce alte situatii mai este necesara o revizie la instalatiile electrice?

Pe langa toate cazurile discutate mai sus, o revizie la instalatiile electrice este absolut necesara atunci cand v-ati mutat intr-un imobil nou, un apartament nou sau o casa noua! Este bine sa stiti care este starea instalatiei electrice si daca ea necesita a fi reparata, inlocuita sau schimbata. Uneori, daca imobilul este mai vechi, in urma reviziei la instalatiile electrice, se poate ajunge la concluzia ca este necesara inlocuirea completa a instalatiei electrice, deoarece ea nu mai corespunde deloc cerintelor si este un real pericol pentru securitatea viitorilor locuitori. Ar fi neplacut sa constatati prea tarziu ca instalatia electrica nu era corespunzatoare, ca erau facute improvizatii care au generat un accident nedorit.

In concluzie

Reviziile la instalatiile electrice sunt o masura buna pentru a va proteja echipamentele electrice mai noi sau mai vechi. O revizie completa include nu numai verificarile necesare, ci si inlocuirea prizelor si a intrerupatoarelor necorespunzatoare. De asemenea, o revizie la instalatiile electrice presupune remedierea tuturor defectiunilor sesizate. Nu uitati sa apelati la o firma specializata in domeniu, pentru ca ele lucreaza numai cu electricieni autorizati ANRE si va pot oferi garantie atat pentru manopera prestata cat si pentru toate piesele pe care le-au folosit!