Verificarea instalatiilor electrice

Verificarea instalatiilor electrice

Prin verificarea instalatiilor electrice dintr-o cladire se urmareste ca acestea sa fie executate corect, in asa fel inca sa corespunda STAS-urilor, prescriptiilor si normativelor tehnice in vigoare cu privire la acestea.

Te-ai mutat in casa noua sau una mai veche, indiferent cum ar fi aceasta, trebuie sa faci o revizie sau verificare a instalatiei electrice, pentru a te asigura ca nu exista improvizatii care pot duce la supraincarcarea instalatiei electrice si posibile incendii.

Suprasolicitarile sau executarea defectuoasa ori superficiala a lucrarilor de intretinere si de reparatie a instalatiei electrice, pot duce la intreruperea circuitului electric, defectiuni ale tabloului electric, arderea prizelor sau a corpurilor de iluminat. De aceea, pentru mai multa siguranta in propria locuinta, specialistii va recomanda sa efectuati periodic lucrari de verificare a instalatiei electrice. Un specialist autorizat ANRE va poate ajuta in acest sens.

Cand si cum se face verificarea instalatiilor electrice

Verificarea instalatiilor electrice electrice noi se face de catre un electrician autorizat ANRE in doua etape, astfel:

  • In timpul executarii instalatiilor
  • Dupa executarea instalatiilor, inainte de punerea lor in functie

De obicei, necesitatea verificarii in timpul executarii instalatiilor se stabileste de catre proiectantul instalatiilor, potrivit specificului acestora. Astfel, controlul continuitatii electrice a conductoarelor cu izolatie si manta este obligatoriu, daca acestea sunt in colaci, dar si dupa montaj, inainte sa fie acoperite cu tencuiala. La fel si verificarea dimensiunii si starii tuburilor de protectie, inainte de a fi acoperite este obligatorie, ca sa nu fie strivite sau introduse necorespunzator in doze.

La finalul unei lucrari de instalatii electrice se verifica succesiv urmatoarele:

  • Felul in care a fost executata lucrarea (sa corespunda destinatiei incaperilor si scopurilor)
  • Sectiunile conductoarelor si dimensiunile tuburilor montate
  • Felul in care au fost legate conductele in doze, la aparate sau tablouri
  • Modul de pornire al electromotoarelor si protectia lor
  • Alegera corecta a sigurantelor si calibrarea acestora
  • Realizarea instalatiei de impamantare si de protectie impotriva electrocutarii
  • Executarea corecta a instalatiei de impamantare
  • Cat de rezistenta este izolatia instalatiei si a prizei de pamant

Intereseaza-te din timp la furnizorului tau de energie daca iti poate oferi pachete avantajoase pentru asistenta tehnica pentru instalatii electrice sau cauta un electrician autorizat cu competente in rezolvarea unor astfel de probleme. Poti beneficia de oferte bune de prêt pentru interventii la orice ora, in caz de urgente si nu numai. Un electrician autorizat ANRE, care poate oferi asistenta tehnica sau verificarea instalatii electrice, detine o legitimatie, eliberata de autoritatea in cauza, ce ii ofera dreptul sa intervina in orice circumstante.

El poate sa intervina asupra instalatiei electrice, chiar daca aceasta este situata in interiorul unei locuinte, stradal sau in spatii comerciale.

Daca apelezi la o firma autorizata, o echipa formata din doi sau mai multi electricieni autorizati ANRE se va deplasa in cel mai scurt timp si va rezolva orice problema de natura electrica, din orice spatiu . De asemenea, va oferi asistenta tehnica suplimentara si face verificarea pentru intreaga instalatie electrica.

Verificarea instalatiilor electrice se va face tinand cont de urmatoarele:

Verificarea finala a instalatiei electrice trebuie sa se faca responsabil, in asa fel incat sa nu se strecoare erori, abateri sau omisiuni in executarea instalatiilor electrice. Aspectele de detaliu sunt, de cele mai multe ori, cele care, scapate de o verificare riguroasa, duc la accidente sau greutati in exploatarea instalatiilor.

  • Se va verifica daca tablourile de distributie corespund din punct de vedere calitativ: daca sunt montate ori protejate corespunzator, daca bornele de intrare si iesire sunt protejate, daca nu sunt improvizatii in spatele lor sau circuite neasigurate.
  • Un electrician autorizat va verifica existenta coloanelor corect dimensionate intre contor si tabloul principal, dar si intre acesta si tablourile principale.
  • Se verifica daca s-au montat pe tablourile de distributie sigurante ori intrerupatoare automate corespunzatoare pentru circuite, in conformitate cu intensitatea de regim a conductelor sau receptoarelor.
  • Se va stabili daca numarul si sectiunile circuitelor corespund cu cele din proiect.
  • Se controleaza daca exista sau nu innadiri la tuburi sau intercalari de conductoare de slaba calitate.
  • Se desfac capacele de la doze si se verifica modul in care au fost facute legaturile.
  • Se verifica daca s-au montat prize ori intrerupatoare in bai, cu exceptia celor speciale si daca in bucatarie au fost montate prize corespunzatoare.
  • Se inspecteaza daca electromotoarele sunt potrivite cu mediul ambient in care vor lucra, in cazul instalatiilor electrice de forta.
  • Daca electromotoarele, transfromatoarele electrice sunt prevazute cu carcase metalice legate corespunzator la instalatia de protectie impotriva electrocutarii.
  • Se masoara rezistenta de izolatie a instalatiei cu megohmetrul, la tensiunea corespunzatoare instalatiei de circa 500 de V, insa nu mai mica de atat.

Toate aceste servicii de verificare a instalatiei electrice, trebuie realizate doar de catre personal autorizat ANRE. Scopul principal al acestor verificari este siguranta ta si a familiei tale, a bunurilor aflate in imobil si remedierea problemelor de moment.