Schimbarea sigurantelor arse

Schimbarea sigurantelor arse

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta oricine este arderea sigurantelor electrice. Este deosebit de periculos si nu numai ca poate sa distruga intreaga instalatie dar sa si provoace incedii care pot sa aduca cu sine pagube materiale ridicate.

Cum functioneaza tabloul electric?

Pentru a preveni producerea de scurtcircuite, la fiecare instalatie electrica sunt prevazute doua tablouri electrice: unul la tabloul de alimentare electrica din exteriorul apartamentului si unul in apartament.

Putem interveni doar la tabloul electric din interiorul apartamentului. La tabloul de alimentare electrica din exteriorul apartamentului este permis numai accesul persoanelor autorizate iar in cazul producerii unor defectiuni este necesar sa chemi un electrician autorizat.

Tabloul de sigurante este format dintr-o placa de marmura sau un alt material bun izolant pe care sunt fixate bornele pentru intrarea si iesirea curentului si sigurantele. Conductorul, un fir extrem de subtire al patronului, este raspunzator pentru arderea sigurantelor. Conductorul din interiorul patronului este foarte subtire si este calculat pentru a rezista la o anumita intensitate a curentului. In acest fel, cea mai mare crestere de temperatura se va produce in conducatorul cel mai subtire al instalatiei. Conductorul se arde si alimentarea cu curent este oprita. Astfel restul instalatiei este protejata de distrugere si de un eventual incendiu.

Masuri si recomandari pentru schimbarea sigurantelor

In momentul in care s-a produs un scurtcircuit prima operatiune pe care trebuie sa o faceti este sa identificati sursa care l-a cauzat. Un scurtcircuit este cauzat de multe ori de un consum ridicat de energie electrica (mai multe aparate electrocasnice pornite in acelasi timp, becuri). Este bine sa se scoata din priza aparatele electrocasnice si apoi sa se identifice siguranta arsa la panou.

Ca sa fie mai usor pe viitor in identificarea sigurantelor este recomandat sa se marcheze pe tablou corespondenta intre consumatori si sigurante (gen: siguranta lumina baie).

Dupa identificarea sigurantei arse se inlocuieste siguranta cu una identica capabila sa suporte aceeasi intensitate a curentului (acelasi numar de amperi marcat, cum ar fi 6A) si se insurubeaza la loc in tablou.

NU este recomandat sa incerci sa repari siguranta care s-a ars intrucat risti sa provoci daune mult mai mari. In plus, este posibil ca sa nu nimeresti tipul de sarma potrivit.

In astfel de cazuri este bine sa ai cateva sigurante de rezerva pentru a putea sa le inlocuiesti ori de cate ori este necesar. Daca dupa inlocuirea sigurantelor arse nu este curent electric in instalatie atunci cu siguranta trebuie sa chemi un electrician autorizat.