Cum aleg tabloul electric?

Cum aleg tabloul electric?

O data cu trecerea timpului tablourile de sigurante vechi trebuie inlocuite cu tablouri de sigurante mai moderne, eficiente si sigure. Daca inca ai in apartament vechiul tablou cu sigurante fuzibile e clar timpul sa il schimbi. Dar ce sa alegi?

Oferta e diversa: de la tablourile produse de firme consacrate pana la clasicele tablouri electrice „made in turkey”. De obicei in apartament se monteaza tablourile din material plastic. Prevazute cu o usita transparenta pentru acces facil aceste tablouri electrice sunt solutia ideala pentru „upgrade”-ul vechiului tablou de sigurante.

Daca bugetul e limitat se poate alege un tablou electric „turcesc”. Diferentele de calitate sunt mai mult in zona ergonomica (spatiu mic intre corpul tabloului si sigurante) si afecteaza mai ales pe electricianul care il va monta.

Este foarte important sa evaluati corect dimensiunea tabloului electric si sa prevedeti si dezvoltarea ulterioara a instalatiei electrice. Adica sa luati un tablou electric putin mai mare decat strictul necesar: in general cu 2 locuri de sigurante in plus.

Dupa alegerea tabloului urmeaza alegerea sigurantelor automate. Aici, chiar daca suntem in modul „buget limitat” nu trebuie alese cele mai ieftine sigurante. O siguranta automata buna se gaseste la preturi de 20-30 de RON. Marci recomandate: Schneider, Legrand, Gewiss, Moeller, Comtec, ABB, Hager. Si inca o recomandare: in tabloul electric folositi sigurante automate de la acelasi producator.   

Tipuri de sigurante automate:

  • sigurante automate monopolare
  • sigurante automate faza – nul
  • sigurante automate bipolare (2P)
  • sigurantele automate tripolare si tetrapolare

Tineti cont ca in tabloul electric se poate monta si un modul sonerie, modul ce are aceiasi forma cu o siguranta automata monopolara. Pastrati loc si pentru acesta pentru a elimina cutiutele de alarma montate pe perete.

Nu in ultimul rand: Apelati doar la electricieni autoizati ANRE, mesterul „stie-tot” din cartier cu sigurnata va folosi cele mai ieftine materiale si componente si nu va acorda nici un fel de garantie.