Pericole electrice

Pericole electrice

Suprasolicitarea si dependenta de electricitate sunt factori majori de risc in zilele noastre, acasa sau la birou, care pot duce la tragedii majore. Daca luam insa, din timp masuri adecvate, la recomandarea si sub indrumarea unui electrician calificat, putem sa preintampinam pericolele de natura electrica.

Iata cele mai importante 6 pericole, ce pot aparea in orice camin si masurile care trebuie luate pentru a evita orice tip de accidente.

1. Utilizarea cablurilor sau a stecherelor defecte, care nu mai functioneaza la parametrii normali.

Instalatiile electrice de buna calitate sunt vitale in locuinta oricarei persoane, pentru exploatarea energiei electrice in siguranta. Daca se utilizeaza, timp indelungat, cabluri electrice uzate, cu fire conductoare de electricitate la vedere sau crapate ori lucrarile sunt efectuate de un electrician neautorizat sau fara experienta, riscurile de accidente sau electrocutari si incendii sunt mari si uneori pot fi fatale. Un electrician autorizat te poate ajuta sa rezolvi problemele de aceasta natura, fara sa pui in pericol viata ta si a celorlati membrii ai familiei. O inspectie periodica facuta de un specialist este solutia salvatoare. De asemenea, daca sesizati: legaturi electrice imperfecte, iesirea prizelor din doze, izolatii crapate sau rupte din cauza vechimii sau a caldurii, circuite electrice sau prelungitoare supraincalzite, electrocasnice defecte sau conductor electrici deteriorati apelati de urgenta la un electrician autorizat pentru remediere problemelor.

2. Suprasolicitarea prelungitoarelor si a prizelor

Orice priza simpla sau dubla este prevazuta sa preia o sarcina de incarcare bine calculata. Utilizarea prelungitoarelor in exces, acolo unde exista doar una sau doua prize, fara a tine cont de consumul efectiv poate crea probleme. Iata cum puteti preintampina problemele care pot aparea din aceste cauze: – Evitati sa cumparati prelungitoare ieftine si de proasta calitate. Nu garanteaza siguranta in exploatare si pot avea nenumarate vicii, se pot incalzi foarte usor si nu sunt deloc sigure. – Utilizarea in exces a prelungitoarelor cuplate la o prize simpla este, de asemenea de evitat. Deoarece, cu cat cresteti consumul electric pe o prize, cu atat riscurile la care va expuneti sunt mai mari. Pot sari sigurantele, se pot topi prizele sau cablurile si in final arderea intregii instalatii electrice. – Nu e recomandata folosirea nesupravegheata, timp indelungat, a consumatorilor de putere mare: radiator, boiler sau calorifer electric. Conectarea lor se face direct la prizele din perete si nu cu ajutorul prelungitoarelor care nu pot suporta un consum mare, ca al unor astfel de aparate. O priza de calitate are la baza socului un material ceramic, ce asigura, pe langa un contact bun, si siguranta la supraincalzire.

3. Incendiile provocate din cauza contactului dintre becuri si materiale inflamabile

Chiar daca becurile nu sunt considerate ca fiind un pericol, ele pot sa genereze nenumarate incidente. Daca, din greseala sau neatentie un bec clasic cu incandescenta intra in contact cu materiale inflamabile, gen: draperii, cearsaf din materiale netratate sau altfel de materiale plastice, ele pot genera foc si pot fi un real pericol. Preintampina socurile sau orice fel de incidente produse din cauza utilizarii neatente a becurilor, urmand cateva sfaturi: – In momentul in care schimbi becul, intrerupatorul trebuie sa fie oprit iar fazele din tablou sa fie pozitionate cum trebuie. – Nu inlocui niciodata un bec cu mainile ude – Becul nou, care va lua locul celui defect nu trebuie sa aiba o putere mai mare decat cel initial.

4. Utilizarea mainilor ude in contact cu conductorii de electricitate

In momentul in care nu ne stergem bine pe maini sau punem mainile ude pe orice fel de aparat electric, prize sau intrerupator, corpul uman, conductor de electricitate, va suferi un soc electric. De aceea, este indicat, ca intotdeauna, inainte de folosirea unui aparat electric sau prize, sa ne stergem bine pe maini, sa folosim echipament adecvat daca circulati pe o pardoseala umeda, unde se afla un aparat electric in priza, gen uscator electric, masina de spalat sau boiler electric. Poti preintampina astfel de probleme cu ajutorul diferentialelor. O masura de siguranta care permite declansarea sigurantei in mod automat intr-un interval de ordinal milisecundelor, ce are ca scop decuplarea instalatiei electrice la cea mai mica anomalie. Cu ajutorul acestui dispozitiv, montat de un specialist, pot fi salvate nenumarate vieti.

5. Copiii si curiozitatea acestora.

Un pericol iminent Orice parinte cu copii mici sau care urmeaza sa aiba copii stie ca nu trebuie lasati nesupravegheati, daca acestia au acces usor la prize sau intrerupatoare. Curiozitatea lor este mare iar umblatul la prize ori intrerupatoare poate constitui o simpla joaca pentru ei. De aceea, este indicat sa se ia masuri din timp pentru a preveni tragediile care se pot produce in acest mod. O priza, de exemplu, poate fi mutata mai sus sau poate fi protejata cu diverse masti speciale.

6. Stingerea incendiilor provocate de electrictate cu apa

Chiar daca, de cele mai multe ori, in situatii de criza, suntem obisnuiti sa actionam la intamplare, este elementar de stiut ca nu trebuie sa aruncati cu apa pe focul provocat din cauza unui eveniment electric. Odata aruncata apa pe un astfel de incendiu, ea nu va face decat sa catalizeze apa si sa creasca in intensitate focul. In astfel de situatii se folosesc doar extinctoare speciale cu CO2, destinate stingerii incendiilor electrice sau sunati de urgent la 112 si niciodata nu aruncati cu apa pe focul provocat de o problema de natura electrica. Un electrician autorizat te va sfatui si rezolva orice gen de problema de natura electrica.