Montaj protectie diferentiale

Montaj protectie diferentiale

Cand e vorba de instalatii electrice, riscul de electrocutare si incendii este prezent, oricat ar fi de bine realizate acestea! Astfel, montarea protectiei diferentiale impotriva electrocutarii este o masura necesara pentru a elimina in cea mai mare parte riscurile si pericolele reale care apar atunci cand folosim o instalatie electrica.

Beneficiile montarii protectiei diferentiale impotriva electrocutarii

Desi in unele tari montajul protectiei diferentiale impotriva electrocutarii este obligatoriu, devenind o masura impusa prin lege, in restul tarilor aceasta ramane doar la nivel de recomandare. Cu toate acestea, beneficiile avute de pe urma acestei masuri suplimentare de siguranta si prevedere justifica complet realizarea ei pentru toate instalatiile electrice! Este o masura in plus pentru a evita efectele negative ale contactului cu instalatiile care au defecte de izolatie si care sunt un real pericol, atat la contactul direct cat si la contactul indirect in cazul mediilor conductive.

Tensiunile accidentale de atingere sunt motivul electrocutarilor care, inca, reprezinta una dintre principalele cauze ale accidentarilor si chiar a mortii! E bine de stiut ca, in cazul curentilor de intensitate mare si de expune indelungata la acesta, electrocutarea se poate solda cu decesul persoanei implicate. Un motiv in plus pentru a realiza montajul protectiei diferentiale impotriva electrocutarii, care au ca scop reducerea tensiunilor la depasirea unui anumit prag sau valori a curentului diferential rezidual. Dorinta de confort aduce in casa noastra diverse echipamente si aparate electrice care, in timpul utilizarii pot duce la electrocutare.

Astfel, daca avem masina de spalat, boiler electric, centrala termica, plita si cuptor electric, un acvariu, o cada cu hidromasaj sau chiar un aparat de aer conditionat, este cat se poate de binevenit sa luam in calcul si montarea unei protectii diferentiale impotriva electrocutarii! Pana la urma, o masura simpla de siguranta ne poate ajuta sa evitam accidente nedorite care se pot solda usor nu numai cu decesul, ci si cu incendii devastatoare!Nu facem decat sa ne protejam pe noi insine, dar si intreaga familie! Studiile si statisticile realizate reliefeaza faptul ca locuintele care au montate echipamente de protectie diferentiala impotriva electrocutarii prezinta un risc cu mult mai redus de incendii!

Intrerupatoarele cu protectie diferentiala – primul pas in montajul protectiei diferentiale impotriva electrocutarii

Alegerea unui intrerupator cu protectie diferentiala nu se face intamplator si se va tine cont de anumite valori specifice fiecarui circuit. Astfel, va trebui sa tinem cont de tipul aplicatiei, de curentul nominal, de necesitatea de protectie la suprasarcina si scurtcircuit sau doar de un intrerupator diferential. De asemenea se va lua in calcul sensibilitatea de declansare si tipul declansarii care poate fi instantanee sau selectiva si cu temporizare. Exista 3 tipuri de intrerupatoare diferentiale – A, AC, sau B – dar nu trebuie sa stim prea multe despre acestea pentru ca electricienii sau firmele specializate ne pot oferi ajutor pentru a opta pentru varianta cea mai potrivita. Sigurantele cu protectie diferentiala – un alt pas in montarea protectiei diferentiale impotriva electrocutarii Pentru a completa montarea unei protectii diferentiale impotriva electrocutarii se pot inlocui sigurantele clasice cu unele cu protectie diferentiala. Acestea sar din tabloul electric, oprind alimentarea cu curent electric atunci cand detecteaza valori diferite intre curentul de pe faza fata de cel de pe nul.

Dispozitivele cu protectie diferentiala – adaptoare ce se pot monta pentru protectia diferentiala impotriva electrocutarii

Sunt adaptoare care se introduc in priza, urmand ca in ele sa conectam aparatul electric. Daca pe parcursul functionarii aparatului electric apare o defectiune sau un scurtcircuit, unitatea cu protectie diferentiala intrerupe alimentarea cu curent electric, reducand astfel riscul de electrocutare, de deteriorare a aparaturii electrice si chiar de incendiu! Acesta monitorizeaza continuu sursa de alimentare pentru aparatul electric si, in caz de scurgeri de curent electric, in mai putin de 30 de milisecunde taie alimentarea cu curent electric.