E timpul pentru o noua instalatie electrica

E timpul pentru o noua instalatie electrica

Locuiesti intr-un apartament vechi iar instalatia electrica nu mai face fata consumului ridicat de curent electric al aparatelor electrice? Instalatia electrica este invechita si pune in pericol siguranta ta.

O data cu trecerea timpului si cresterea nivelului de trai noi cosumatori apar in apartament: aparate de aer conditionat, masina de spalat vase, cada cu hidromasaj si multe altele.

In cazul unora trebuie realizate circuite separate pentru a mari siguranta in exploatare iar vechea instalatie este astfel clar perimata.

Schimbarea instalatiei electrice nu consta doar in inlocuirea firelor din vechile trasee sau a panoului de sigurante. In functie de noile necesitati se pot realiza noi trasee de cablu iar cele existente se pot refolosi partial sau dezactiva.

Iata ce e important de stiut pentru schimbarea instalatiei electrice.

Proiectul de instalatie electrica

Prima si cea mai importanta etapa este planificarea si proiectul noii instalatii electrice. Proiectul trebuie realizat in conformitate cu normele in vigoare.

Fara un proiect va este pusa in pericol siguranta si mai mult ca sigur costul de inlocuire va fi mai ridicat. Fara planificare este foarte probabil fie sa subdimensionati instalatia fie sa o supradimensionati. In ambele cazuri costurile cresc.

Trebuie sa tineti cont si de configuratia existenta dar si de eventualele achizitii de aparate electrice noi.

Apeleaza la profesionisti

Proiectul noii instalatii electrice trebuie intocmit de un electrician autorizat sau de un proiectant de specialitate. Apeleaza doar la electricieni autorizati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, ANRE. Este important de stiut ca efectuarea lucrarilor cu persoane neautorizate atrage de la sine responsabilitatea beneficiarului in caz de accident.

Costuri

In functie de numarul de camere, lungimea traseelor noi, calitatea materialelor utilizate precum si numarul de aparate ce trebuie conectate costurile medii pornesc de la 500-600 RON pentru o grasoniera si merg pana la 1500-2000 RON pentru un apartamente de 2-3 camere. Termenul de executie poate ajunge si la 2 saptamani.

Etapele executarii instalatiei electrice

Proiectul noi instalatii electrice, alegerea si achizitionarea materialelor, executia traseelor, conectarea prizelor / intrerupatoarelor, probele de functionare si punerea in functiune a instalatiei electrice.