Boilerul electric necesita realizarea unui circuit electric suplimentar

Boilerul electric necesita realizarea unui circuit electric suplimentar

Un boiler electric aduce un plus de confort in orice locuinta si este o alternativa inteligenta si moderna de incalzire a apei menajere. Functioneaza conform aceluiasi principiu ca si un boiler traditional pe gaz, doar ca pentru a incalzi apa foloseste electricitatea.

Boilerul electric este versatil si usor de instalat putand fi montat aproape oriunde: de la spatii rezidentiale pana la spatii comerciale, atat timp cat este posibila conectarea acestuia la instalatia de apa si la o sursa de energie electrica. Fie ca este vorba de inlocuirea unui boiler defect sau ca renovezi o locuinta mai veche si vrei sa montezi un nou sistem de incalzire, un boiler electric este o investitie care ofera multe beneficii. 

Solicita sfatul si interventia unui electrician autorizat pentru montaj boiler electric pentru a te asigura ca vei beneficia de un aparat ce va functiona la parametri maximi.

De ce sa alegi un boiler electric?

Eficienta – pot fi mai eficiente din punct de vedere energetic comparativ cu boilerele pe gaz, deoarece deoarece nu se pierde energie la transformarea electricitatii in caldura. Prin urmare, vei economisi bani cu facturile de utilitati.

Siguranta – pericolul potential in cazul unei defectiuni aparute la un boiler pe gaz este mult mai mare decat la boilerele electrice. Faptul ca nu foloseste combustibil de ardere, il face mai sigur. Pagubele provocate de o explozie cauzata de o scurgere de gaze sunt mult mai mari decat cele pe care le poate produce defectiunea unui boiler electric.

Economie de spatiu – sunt sisteme mici si compacte care pot fi instalate in spatii inguste. Spre deosebire de boilerele pe gaz, care trebuie plasate intr-un spatiu suficient de deschis incat sa nu faciliteze acumularea de gaze in cazul unei astfel de scapari, boilerele electrice se pot instala si in spatii inchise. De asemenea, nu trebuie sa fie instalate pe un perete exterior, deoarece nu exista conducte de evacuare a gazelor.

Costul instalarii – instalarea unui boiler electric necesita mai putine echipamente si nu implica realizarea unor guri de aerisire sau conectarea la instalatia de gaz, operatiuni ce trebuie realizate de personal calificat. Pentru a functiona, acesta trebuie conectat la instalatia de apa si alimentat cu energie electrica.

Nivelul de zgomot – deoarece nu se produce o ardere efectiva, boilerul electric este extrem de silentios. 

Durata de viata – pentru ca au un principiu simplu de functionare, boilerele electrice au o durata mare de viata, insa asemenea sistemelor traditionale pe baza de gaz, au nevoie si ele de o intretinere periodica. In plus, pentru aceste aparate producatorii ofera o garantie mai mare pentru ca acestea folosesc mai putine componente expuse in mod direct la caldura.

Este necesar un circuit electric suplimentar?

Conectarea corecta a boilerului la reteaua electrica este una dintre conditiile esentiale pentru functionarea fiabila a sistemului de incalzire. Instalarea boilerului electric precum si realizarea unui circuit electric suplimentar pentru boilerul electric se face doar de catre un electrician autorizat.

Pentru a evita problemele care pot sa apara cu reteaua electrica din apartamentele si casele mai vechi se monteaza un circuit electric separat care se alimenteaza direct din panoul central, iar siguranta principala va fi inlocuita cu una de capacitate mai mare. Suprasolicitarea circuitelor electrice pot produce pagube serioase. Boilerul electric, fiind un aparat de mare putere ce va fi utilizat intens, necesita montarea unui circuit suplimentar.

Pentru realizarea circuitului suplimentar, un electrician autorizat:

  • va verifica daca prin montarea unui circuit nou este nevoie de suplimentarea numarului de siguranate din tabloul electric sau se pot folosi circuitele existente
  • va utiliza materiale de buna calitate si rezistente
  • va reconfigura tabloul de sigurante sau va folosi alimentarea dintr-o doza de legatura daca instalatia electrica existenta permite acest lucru
  • va monta cablurile si le va aducem la pozitia consumatorului fie fixate aparent cu canal cablu, fie ingropate in perete
  • va monta prizele si le va conecta la instalatia electrica
  • va conecta aparatura electrocasnica si va verifica daca totul functioneaza corect

Supraincarcarea circuitelor electrice poate fi extrem de periculoasa, fiind una din principalele cauze a producerii incendiilor electrice. Dispozitivele de protectie la supracurent (sigurantele fuzibile, intreruptoarele automate) asigura limitarea curentului absorbit de consumator pentru a proteja cablul sau conductoarele circuitului si a asigura stabilitatea termica a acestora.

Instalate corect si dimensionate corespunzator, dispozitivele de protectie vor opri automat alimentarea cu energie electrica inainte de producerea unor daune materiale.