Servicii de verificare a instalatiei electrice

Servicii de verificare a instalatiei electrice

Problemele de natura electrica pot cauza daune materiale semnificative intr-o locuinta si pot pune in pericol viata locatarilor. Conform estimarilor unul din trei incendii este provocat de defectiunea cablurilor sau aparatelor electrice, de instalatiile electrice realizate necorespunzator sau gresit dimensionate. Aceste pericole pot fi usor prevenite daca instalatiile electrice ar fi verificate periodic de catre personal de specialitate.

Ce presupune o verificare electrica la domiciliu?

O verificare electrica la domiciliu ofera o examinare aprofundata a intregului sistem electric, asigurandu-te ca toate firele, sistemele si componentele electrice indeplinesc standardele legale de siguranta. La finalizarea lucrarilor de verificare, electricianul va intocmi o situatie detaliata, va preciza care sunt zonele ce necesita o atentie imediata, va face recomandari pentru imbunatatiri si ce lucrari de modernizare pot fi efectuate.

Verificarea periodica a instalatiilor electrice este necesara deoarece toate instalatiile se deterioreaza in timp, iar cauzele pot fi:

 • coroziunea
 • incarcare excesiva a circuitelor
 • imbatranirea izolatiilor (izolatia cablurilor)
 • uzura echipamentelor
 • contacte imperfecte
 • improvizatii

O verificare periodica a instalatiei electrice presupune o serie de incercari, masuratori si teste, pentru a confirma ca aceasta corespunde scopului pentru care a fost proiectata, iar exploatarea sa se poate face in conditii de siguranta.

Cand trebuie efectuata verificarea instalatiei electrice?

Verificarea si masurarea se efectueaza de catre electricieni autorizati conform legislatiei in vigoare cu aparate specifice, omologate si examinate periodic de institutii de metrologie autorizate.

Inspectia periodica, arata astfel daca circuitele electrice sunt supraincarcate, ce posibilitati de extindere sau modernizare a acesteia exista, putand elimina din timp riscul de soc electric sau riscul de incendiu.

Pentru siguranta ta si a locuintei, este recomandat sa efectuezi verificarea instalatiei electrice atunci cand:

 • achizitionezi o locuinta
 • vechimea casei depaseste 40 de ani
 • a avut loc o renovare
 • achizitionezi aparatura electrica si nu esti sigur ca instalatia existenta va putea sustine noii consumatori

In urma verificarilor periodice realizate de electricieni autorizati, se analizeaza necesitatea instalarii mai multor prize, a extinderii circuitelor de iluminat existente, a montarii diferentialelor de protectie impotriva electrocutarii sau a imbunatatirii instalatiei de impamantare.

Avantajele verificarii instalatiei electrice

O inspectie electrica la domiciliu este importanta pentru siguranta casei tale si a tuturor celor din ea. Verificarea sistemului electric de acasa de catre un profesionist are drept scop:

 • identificarea eventualelor defectiuni si remedierea acestora
 • identificarea cablurilor electrice si a componentelor vechi si care s-au degradat
 • verificarea sigurantelor sau a intrerupatoarelor supradimensionate care ar putea cauza un incendiu
 • asigurarea functionarii in siguranta a componentelor electrice din casa

Efectuare periodica a verificarilor instalatiei electrice de catre personal specializat trebuie tratata cu maxima responsabilitate de catre fiecare dintre noi. Poti asigura siguranta casei si a familiei contactand un electrician autorizat pentru a efectua o inspectie electrica la domiciliu.