Panourile electrice

Panourile electrice

Panourile electrice sunt de mai multe tipuri, astfel ca montarea si repararea unui panou electric se realizeaza diferit de la panou la panou (panouri mai noi cu intrerupatoare automate si altele de tip vechi ce au sigurante electrice fuzibile).

La randul lor intrerupatoarele automate ce se pot monta intr-un tablou electric pot fi: monopolare, bipolare, tripolare, diferentiate, cu declansator de tensiune minima si altele.

Tablourile mai vechi (cele de pe vremea lui „Ceasca”) functioneaza pe baza unor sigurante gandite sa se arda mult mai rapid decat orice consumator din casa in cazul unui scurt circuit, iar apoi sa fie inlocuite. Multe persoane incearca sa faca improvizatii folosind diverse bucati de lita, sarma sau diversi conductori electrici, insa trebuie mentionat faptul ca niciodata aceste improvizatii nu sunt sigure si pot exista urmari grave ca urmare a acestora. Siguranta de drept are rolul de a proteja obiectele electrice din casa (frigider, pc, cuptor cu microunde, tv, placa de par, etc) de variatiile de tensiune ce pot aparea. Este mult mai sigur dar si mult mai ieftina arderea unei sigurante ce poate fi inlocuita rapid si usor, decat arderea aparaturii noastre.

In cazul noilor tablouri, acestea nici nu mai necesita schimbarea acestor sigurante, totul rezolvandu-se printr-o simpla apasare de buton pentru remedierea penei de curent provocate de un scurt circuit.

Atat montarea cat si punerea in functiune a unui tablou electric presupune urmarea catorva reguli si anume :

  • In general, blocul de comanda si distributie prefabricat nu se livreaza cu disjunctorul de bransament.
  • Legatura dintre disjunctor si tablou trebuie facuta prin conductori de cupru rigizi avand sectiunea de 16 mm (sau 10 mm din conductor subtire).
  • Nu se impune un sens special de utilizare a dispozitivelor de protectie (cu exceptia disjunctorului de bransament). Totusi, de obicei ele se alimenteaza pe sus.
  • In caz contrar, este necesar sa lipiti in interiorul tabloului o eticheta pentru a semnala legaturile sub tensiune dupa deschiderea circuitului in cauza.

Operatiunea de schimbare si/sau montarea unui panou electric nou nu este foarte dificila insa este recomandata ca aceasta sa fie realizata de un electrician autorizat ANRE.